Pauza na sjednici Vijeća ministara, do daljnjeg

Radiosarajevo.ba
Pauza na sjednici Vijeća ministara, do daljnjeg


Sjednica Vijeća ministara na kojoj je trebala biti usvojena odluka o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obveza prekinuta je zbog toga što Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije višak prihoda prebacila na zajednički račun institucija.

Trenutno je pauza, koja, prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara može trajati pola dana, ali i više dana. Uslov da se sjednica nastavi je da RAK prebaci sredstva.

RAK je trebao 3.196.000 KM prebaciti na jedinstveni trezorski račun, a ta sredstva bi bila iskorištena za plaćanje licencu Microsoftu.

Špirić je istakao da je bilo zahtjeva da ovaj transfer sredstava bude uslovljen ponovnim imenovanjem Kemala Huseinovića za direktora RAK-a, prenosi Srna.

U međuvremenu, Špirić je za 12. oktobra sazvao sjednicu državnog Fiskalnog vijeća, na kojoj će biti govora o okvirnim budžetima i države i entiteta za 2012. godinu.

Špirić je na konferenciji za medije istakao da, ako ne postoji spremnost za dogovor oko okvirnog budžeta, onda ne postoji ni spremnost za provođenje strateških reformi u socijalnom i ostalim sektorima.

Prema njegovim riječima, ne postoji rok za privremeno finansiranje i BiH će ovu godinu završiti sa privremenim finansiranjem.

"Sa odlukama o privremenom finansiranju sve institucije u BiH normalno će funkcionisati i biće u suficitu", istakao je Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak