Partner američkog ambasadora Nelsona na bosanskom jeziku otvorio "Noć u muzeju"

O. Kavazović

Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak za likovnu umjetnost i partner američkog ambasadora Erica Nelsona, otvorio je četvrtu po redu manifestaciju muzejske pedagogije „Noć u muzeju“ obrativši se učenicima iz cijele Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku.

„Kada ljudima kažem da volim muzej svi kažu da sam štreber.  Dragi mladi, ovaj muzej je vaš dom, ne samo večeras nego svaki dan. Uživajte u njemu i posjećujte ga i nadam se da ćete u njemu pronaći sreću, steći nove prijatelje i naučiti nešto novo“, kazao je  Tattoni-Marcozzi, ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Učenje i dobra zabava

On je kazao da  se Vlada SAD-a ponosi što je dio ovog programa te da se nada da će se ovakvi programi nastaviti i da će mladi iz cijele BiH učiti o raznolikoj kulturnoj prošlosti i baštini Bosne i Hercegovine.

„Iako je glavni cilj ove manifestacije učenje, nadam se da ćete se prije svega zabaviti i da ćete u daljem radu pokazati da želite promjene u vašem društvu. Svi vi biste trebali biti aktivisti i pokrenuti promjenu u svojoj zajednici ili školi i svako od vas može napraviti razliku samo ako osjećate istu strast i dijelite iste ideje“, istakao je on.

Projekt menadžerica CIVITAS-a, Ivana Krešić kazala je na otvaranju ove manifestacije da ovogodišnje „Noći u muzeju“ okupljaju oko 500 učenika iz cijele BiH. Istakla je kako Zemaljski muzej ovih dana neće biti samo mjesto izložbe, nego i mjesto boravka ovih učenika koji će prespavati u njegovim prostorijama.

„U Zemljskom muzeju zajedno ćemo istražiti baštinu BiH i nadam se da će učenici to znanje iskoristiti kako bi što bolje upoznali svoju zemlju, ali i svoje vršnjake iz cijele BiH. Neka vam ove noći budu inspiracija i lekcija o vašoj zemlji“, kazala je Krešić.

Projekat koji raste

Istakla je da je ovaj projekat startao prije tri godine, kada su u saradnji sa kustosima organizirali ovakav jedan događaj sa manje učenika, a onda odlučili da odu korak dalje. Ovaj projekat raste iz godine u godinu i organizatori se nadaju da će on samo postajati veći. Dodala je i da Vlada SAD-a kroz svoju ambasadu u Sarajevu doprinosi razvoju obrazovanja i kulture u BiH.

„Kroz grant sredstva Vlade SAD-a, naše prijateljske zemlje, finansirani su razni projekti iz oblasti obrazovanja, kao što je uvođenje predmeta građansko obrazovanje, gdje je kroz pomoć Vlade SAD obezbijeđeno na hiljade besplatnih učenika i djeca u školama u BiH i danas uče taj predmet. Želimo da tako nastave i želimo da zajedno nama vjeruju da nove, mlađe generacije mogu bolje“ kazala je Krešić.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja, kazao je kako kod ovog muzeja postoje dvije slike, kada je on prazan i miran i kad je prepun djece koja ga obilaze.

 „To je nama veća nevolja jer se bojimo da se neko ne saplete i ne polomi nešto, ali siguran sam da ćete biti oprezni. Ja vam želim da se lijepo provedete, slušajte roditelje i nastavnike. Sigurno ćete nešto i zapamtiti, svjesno ili nesvjesno. Zahvaljujem se i američkoj ambasadi koja nas podržava sve ove godine i nadam se da će ovo kroz godine postajati sve bolji projekat“ kazao je Sijarić.

Učesnicima se na otvaranju obratila i Leah Pease, direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koja je istakla kako je četvrta manifestacija „Noć u muzeju“ koju finansira američka ambasada, te da uključuje učenike iz cijele Bosne i Hercegovine.

„Ove godine pridružili su nam se i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banje Luke. Svi učenici koji su došli ovdje došli su da nauče nešto o kulturnoj baštini svoje zemlje i da kroz ove aktivnosti steknu nova poznanstva i dobro se zabave“, kazala je Pease.

 

Uzor na Smithsonian

Podsjetimo, po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smithsoniana, "Noć u muzeju" jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, kao i postavljanje improviziranih spavaonica u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskim odjeljenjima i paviljonima.

Sve istraživačke laboratorije upoznaju učenike s muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažanje različitosti i javno zagovaranje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak