Parlamentarci izostaju, ali ne uzimaju bolovanje

Radiosarajevo.ba
Parlamentarci izostaju, ali ne uzimaju bolovanje

Prema informacijama o broju prijavljenih dana bolovanja koje dolaze iz bh. parlamenata, naši parlamentarci ne znaju šta znači zdravstveni problem, navodi se u saopćenju Centra za zastupanje građanskih interesa. 
 
Naime, u parlamentu BiH u prošlom mandatu, od 2006. do 2010. godine, 42 zastupnika i 15 delegata jedva da su skupili, prema podacima administrativnih službi tog parlamenta, 100 dana bolovanja. 
 
Istovremeno, u entitetskim parlamentima bolovanja kao da nije ni bilo. U administrativnim službama Parlamenta FBiH kažu da parlamentarci ne prijavljuju bolovanje, već samo najave da neće doći i onda im se to evidentira kao opravdan izostanak. 
 
U saopćenju se navodi da Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju nalaže da je obavezno prijaviti bolovanje, pogotovo ako je ono duže od 42 dana. 
 
"Logika ovog zakona kaže da onaj ko je bolestan ne radi, a samim tim i ne privređuje, pa ne može primati punu plaću. Postoji osnovica za koju se obračunava naknada za bolovanje duže od 42 dana i s dužim bolovanjem plaće parlamentaraca bi bile manje", navodi se u saopćenju. 
 
Dodaje se da s bolovanjem ili bez njega, često se dešava da zastupnika nema na sjednicama ili dođu na početak, pa potom nestanu. 
 
"Čini se da su parlamentarci zdraviji nego ostatak populacije, dok parlamenti, a samim tim i cijela zemlja, 'boluju' od nedostatka poslaničkih inicijativa i nedonošenja novih, te izmjena postojećih zakona", navodi se u saopćenju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak