Parlament zasad neće reagovati na 'slučaj Budimir'

Radiosarajevo.ba
Parlament zasad neće reagovati na 'slučaj Budimir'

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Fehim Škaljić kazao je danas novinarima u Sarajevu da u Federaciji, u novonastaloj situaciji nakon hapšenja predsjednika Živka Budimira, „u Parlamentu ne može biti nikakvih procedura“ u vezi s Budimirom do eventualnog podizanja optužnice protiv njega.

Kad je u pitanju eventualna mogućnost prenošenja ovlasti predsjednika na potpredsjednike FBiH nakon hapšenja Živka Budimira, Škaljić je kazao da će potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo vršiti konsultacije s nadležnim institucijama.

Škaljić je kazao i da se u novonastaloj situaciji nametnuo problem da federalni zakon, donesen nedavno u Parlamentu, o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, ali i drugi doneseni zakoni, ne mogu stupiti na snagu, odnosno biti objavljeni jer ih nije potpisao predsjednik FBiH. 

Pošto su međunarodni partneri uvjetovali nastavak stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom donošenjem federalnog zakona o povoljnijim penzijama branilaca, novinari su Škaljića pitali da li će nastavak stand-by aranžmana biti ugrožen uprkos izglasavanju Zakona u Parlamentu:

„Prema svemu, neće“, odgovorio je Škaljić i dodao da, međutim, stoji otvoreno pitanje  obaveza prema borcima koje nameće taj zakon.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak