'Parlament za Evropu' o reformi javne uprave

Radiosarajevo.ba
'Parlament za Evropu' o reformi javne uprave

Reforma javne uprave i rad državne službe u kontekstu evropskih integracija, s osvrtom na model Slovenije, tema je nove sjednice “Parlamenta za Evropu” koja je danas u Sarajevu okupila predstavnike zakonodavnih tijela BiH, entiteta i Distrikta Brčko, javlja Fena.

Vanredni profesor Fakulteta uprave Univerziteta u Ljubljani i bivši ministar za reformu javne uprave Slovenije Gregor Virant govorit će parlamentacima o primjerima funkcioniranja javne uprave u Sloveniji.

On je u izjavi medijima kazao da je veoma važno da javna uprava bude profesionalan aparat koji efikasno implementira politiku, zakone i podzakonske propise.

"Javna uprava je podsistem u društvu koji ima značajnu ulogu i u procesu pridruživanju EU", naglasio je Virant, objasnivši da je to stručni aparat koji mora pripremiti temelje za pregovore s Evropskom komisijom i na kraju provesti evropske propise.

On ističe da selekcija kandidata za radna mjesta u javnoj upravi moraju biti utemeljana na sposobnostima i kompetencijama, a ne na pripadnosti određenoj političkoj partiji.

Također, Virant navodi da je proces pridruživanja EU odlična prilika za modernizaciju javne uprave, jer građani i firme traže da to bude kvalitetan i efikasan servis.

Profesionalni državni službenici

Generalni sekretar Agencije za državnu službu Makedonije Metodija Dimovski također fokus stavlja na izgradnju kapaciteta državne službe u kontekstu evropskih integracija.

Pored toga što trebaju biti profesionalci, kako naglašava, državni službenici moraju imati i određena znanja, sposobnosti i iskustva koja su bitna u kontekstu evropskih integracija.

Dimovski će stoga parlamentarcima u BiH ukazati na potrebu izgradnje odgovarajućih sistema za potrebu državnih službenika.

"Jako je bitno osigurati odgovarajući sistemski pristup ka usavršavanju i izgradnji državnih službenika", napominje Metodija Dimovski.

BiH specifična, složena i skupa


Zamjenik koordinatora BiH za reformu javne uprave Suad Musić kazao je da specifičnost BiH i njena heterogena ustavna struktura proces reforme javne uprave čine znatno složenim.

"Ukoliko znamo da Ustav BiH, kao i ustavi entiteta i Brčko Distrikta predviđaju naprimjer 13 ministarstava pravde, onda to iziskuje i značajan administrativni aparat, a to i košta", napominje Musić.

Ocjenjuje da je racionalizacija javne uprave moguća te "da će se ići u tom pravcu", ali upozorava da reforma javne uprave ne može zamijenti ustavnu reformu.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EUSR) u BiH pokrenuo je projekt "Parlament za Evropu" da bi pomogao bh. parlamentarcima da efikasno rade na obimnom programu zakonskih propisa koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva.

Cilj ovog parlamenta je da ohrabri aktivno, informirano i konstruktivno učešće parlamentaraca u procesu integracije u EU.

Projekt se fokusira na centralnu ulogu članova Parlamenta da osiguraju da BiH ispuni zahtjeve koje je pred nju postavila EU, time i ulogu koju imaju u poboljšanju života običnih građana, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak