Parlament sutra o izmjenama zakona o matičnom broju

Radiosarajevo.ba
Parlament sutra o izmjenama zakona o matičnom broju

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju čiji su predlagači poslanici: Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić u prvom čitanju, na dnevnom je redu 44. redovne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koja će biti održana sutra u Sarajevu.

Naime, Ustavni sud je 16. januara ove godine stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju. To znači da su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju. 

Novonastala situacija je dovela do toga da nijedno dijete rođeno u BiH poslije 12. februara ne može dobiti matični broj, a time i neka od bitnih dokumenata kao što su putna isprava ili zdravstvena knjižica, javila je novinska agencija Fena

Vezano za istu problematiku, na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Šepića povodom zahtjeva za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, u skladu sa članom 127. Poslovnika.

„Predstavnički dom PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana, u slučajevima postupanja po odlukama Ustavnog suda BiH pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene zakona koje isključivo tretiraju implementaciju odluka Ustavnog suda BiH“, glasi ovaj zaključak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak