Parlament RS-a sutra o saradnji s Haaškim sudom

Radiosarajevo.ba
Parlament RS-a sutra o saradnji s Haaškim sudom

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će sutra, u nastavku sjednice u Banjoj Luci, izvještaje o saradnji RS-a s Haškim sudom, radu entitetske policije u prvom polugodištu 2013. te revizorski izvještaj za korisnike budžeta RS-a, javlja Fena.

U izvještaju Vlade RS-a o saradnji s Haškim tribunalom u 2012., precizira se da su tužilaštvo i sudska vijeća Haškog tribunala prošle godine tražili određenu dokumentaciju od institucija RS u vezi s postupcima koji se vode u tom sudu, a zahtjeve za pomoć tražila je i dobila odbrana trojice haških optuženika, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vujadina Popovića.

Tužilaštvo i sudska vijeća Haškog suda uputili su 11 zahtjeva MUP-u RS-a koji su se odnosili na dostavljanje razne dokumentacije, dosjea, provjera adrese boravišta određenih osoba i njihovih telefonskih brojeva.

„Obaveze su izvršene u predviđenim rokovima u skladu s odlukama i rezolucijom Narodne skupštine i Vlade RS-a, kao i pozitivnim zakonskim propisima koji utvrđuju način rada i postupanje policije u ovoj oblasti“, stoji u ovom izvještaju.

Među preostalim tačkama dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, o deviznom poslovanju te o reviziji javnog sektora RS-a.

Bit će razmatran i izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, kao i izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine.

Bit će riječi i o informaciji o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko – socijalne komponente Razvojnog programa RS-a s stanjem na dan 31.jula 2013.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak