Parlament razmatra amandman na Ustav

Radiosarajevo.ba
Parlament razmatra amandman na Ustav


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je podržala Prijedlog amandmana I na Ustav BiH uz jedan usvojeni amandman tehničke naravi. Preostale amandmane, koje Ustavnopravna komisija nije prihvatila, predlagači su obnovili i poslanici će se o njima izjasniti na današnjoj sjednici Doma.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je, obraćajući se poslanicima uime predlagača amandmana na Ustav BiH, kazao da usvajanje ovog amandmana osigurava da status i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH kako su propisani odlukama Arbitražnog tribunala za spor o međuentiteskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog budu inkorporirani u Ustav BiH i da ih Ustavni sud BiH može štititi.

Po Špirićevim riječima, cilj amandmana jest da osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom konačno utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta BiH ili između BiH i Brčko Distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala te da osigura da Skupština Brčko Distrikta BiH također ima pristup Ustavnom sudu BiH o ovom pitanju.

Sjednici Predstavničkog doma prisustvuje i supervizor za Brčko Raffi Gregorian.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak