Parlament odobrio rebalans budžeta Federacije

Radiosarajevo.ba
Parlament odobrio rebalans budžeta Federacije

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu s 35 glasova "za", osam "protiv" i tri "uzdržana" glasa rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta koji je predložila Federalna vlada.

Kako je rebalans budžeta jučer podržan većinom glasova u Predstavničkom domu, stekli su se uvjeti da Federacija zatraži s računa Centralne banke BiH 268 miliona KM od prve tranše kreditnog aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Federalni dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda nada se da će taj novac biti operativan do idućeg utorka.

Budžet Federacije BiH, koji je na osnovu prethodnog rebalansa izvršenog u aprilu ove godine iznosio 1,9 milijardi KM, ovim rebalasom je povećan na 2,1 milijardu KM.

Do tog povećanja, predviđenog jednako u ukupnom prilivu kao i na rashodovnoj strani, došlo je jer je ukalkuliran očekivani novac od MMF-a.

U transferima u kojima su predviđena umanjenja, a njih je mnogo, uštede prosječno iznose 24 posto, izjavio je ministar Bevanda.

Premijer Federacije Mustafa Mujezinović, pozivajući delegate da prihvate predloženi rebalans, izjavio je da će se nakon toga Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji otvoriti put i prema drugim evropskim fondovima.

Po premijerovoj izjavi, on će insistirati na razvojnoj strategiji Federacije na čijim temeljima treba svrsishodno ulagati novac.

Vezano:
Predstavnički dom odobrio rebalans budžeta FBiH
Mujezinović: Smanjićemo plate budžetskih korisnika
Sindikat državnih i policijskih službenika u institucijama BiH najavljuje mogućnost štrajka


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak