Parlament odobrio ratifikaciju Konvencije UN-a o invalidima

Radiosarajevo.ba
Parlament odobrio ratifikaciju Konvencije UN-a o invalidima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao je konačno u ponedjeljak popodne saglasnost za ratifikaciju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Na prijedlog poslanika SDP-a BiH prihvaćena su i dva zaključka - da se zaduži Vijeće ministara BiH da na narednoj sjednici Predstavničkog doma podnese informaciju o razlozima kašnjenja ratifikacije ove konvencije te da u roku od 15 dana podnese informaciju o razlozima kašnjenja ratifikacije i drugih konvencija, jer, kako je rečeno, ovo nije jedina konvencija sa čijom ratifikacijom se kasni.

Civilni invalidi koji su od četvrtka boravili u Parlamentarnoj skupštini BiH napustili su nekoliko sati ranije zgradu parlamenta u Sarajevu kako bi se omogućilo održavanje sjednice Predstavničkog doma na kojoj treba da bude razmatrano davanje saglasnosti za ratifikaciju Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom.

Sjednica, koja je zvanično počela oko 12.30 sati, na samom početku bila je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su odsustvovali poslanici iz Republike Srpske.

Poslanici iz Federacije BiH ubijedili su Zijada Arapčića, predstavnika invalida, da invalidi napuste zgradu, kako bi se omogućilo održavanje sjednice.

Arapčiću je rečeno da se ne može pristupiti razmatranju ratifikacije konvencije dok se ne vrate poslanici iz Republike Srpske, koji ne žele da rade pod pritiskom protesta invalida koji više dana traje u parlamentarnoj zgradi.

Veća grupa invalida boravila je od četvrtka, 3. decembra, u zgradi parlamenta tražeći ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica, što je bio njihov uslov da napuste zgradu, javlja Srna.

BiH je potpisala Konvenciju UN o pravima invalidnih lica prije četiri mjeseca, ali je ovaj dokument na ratifikaciju u parlament stigao u petak, 4. decembra, poslije 18.00 sati, iako je zakonski rok za pokretanje procedure za ratifikaciju je 15 dana od potpisivanja.

Zbog zastoja u ratifikaciji ove konvencije, što je dovelo do protesta invalida, predsjedavajući Vijeće ministara BiH Nikola Špirić zatražio je smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića.

Parlament popušta pred zahtjevima invalida?

U nastavku ranije započete sjednice, Predstavnički dom treba da razmatra izmjene i dopune Krivičnog zakona, što je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, te Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, piše Srna u ponedjeljak.

Osobe sa invaliditetom nemaju podršku države

Pristupačnost internetu za osobe sa invaliditetom

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak