Parlament o povoljnijem penzionisanju branilaca

Radiosarajevo.ba
Parlament o povoljnijem penzionisanju branilaca


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, sazvana je za danas u Sarajevu, javlja Fena.

Uporedo je Udruženje penzionera vojnih osiguranika, čiji su članovi nezadovoljni zbog ovog zakona, najavilo proteste koji treba da počnu danas ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Penzioneri, vojni osiguranici, koji imaju već ustanovljene penzije po drugom federalnom zakonu, nezadovoljni su što će novim, jedinstvenim zakonom, njihove penzije, u odnosu na dosadašnje, biti umanjene u prosjeku 55 posto, kako ističu, zbog uvođenja velikog broja novih korisnika.

Zato traže da ostanu u dosadašnjem "svom" zakonu i da ih zakonodavac ne predviđa u novoj legislativi. Istovremeno ističu da nemaju ništa protiv da pravom na povoljnije penzioniranje budu zbrinute i ostale boračke kategorije.

Jedinstevni federalni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca predložen je Parlamentu iz Vlade FBiH, prvobitno po skraćenom, a sada po hitnom postupku.

Resorni ministar Zukan Helez rekao je kako zakon nije idealan, ali bi bar trebao staviti u ravnopravniji položaj one koji su pravo odavno ostvarili i braniteljsku kategoriju koji bi trebali prvi put biti zakonom obuhvaćeni.

Od ovoga zakona ovisi mnogo toga. Bez njega nema nove tranše MMF-a, što bi značilo smanjenje plaća i drugih budžetskih primanja do 40 posto, a posljedice bi se osjetile i na državnom nivou.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak