Parlament FBiH o pravu učenika na izučavanje nacionalnih predmeta

Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH o pravu učenika na izučavanje nacionalnih predmeta

Većina delegata prihvatila je da prva tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu bude deklaracija podrške "zahtjevima za obrazovanje djece na maternjem jeziku i pravu na izučavanje nacionalne grupe predmeta".

Deklaraciju ove vrste inicirali su delegati bošnjačke nacionalnosti, ali je u njihovom inicijalnom prijedlogu, u nazivu bila podrška učenicima iz Konjević-Polja čiji roditelji već dugo protestiraju ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, tražeći da vlasti Republike Srpske omoguće njihovoj djeci izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Iz delegatskih klubova Srba i Hrvata reagirali su, međutim, da treba izraziti podršku ne samo tim osnovcima (iz Konjević-polja) već svoj djeci sa sličnim problemima u BiH, pa je konačni naziv predložene deklaracije usaglasio Kolegij Doma naroda.

Kao takva, ona je trenutno predmet delegatske rasprave, javlja Fena.

Zanimljiva je brzina kojom su federalni parlamentarci reagirali na ovo pitanje, dok se diskriminatorna praksa dvaju škola pod jednim krovom i dalje, godinama nastavlja, bez obzira na brojne reakcije, kako lokalne, tako i međunarodne javnosti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak