Parlament BiH: Nakon treće pauze, odgođena sjednica

Radiosarajevo.ba
Parlament BiH: Nakon treće pauze, odgođena sjednica


Današnja zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH nije nastavljena, kako je najavljeno, nakon jednosatne pauze. Naime, po isteku pauze ustanovljeno je da ponovo nema kvoruma za rad te je proglašena nova (treća), petnaestominutna pauza u toku koje će zasjedati kolegiji oba doma, a koji bi trebali odlučiti da li će sjednica biti nastavljena ili ne.

Nakon 10-minutne, izglasana jednosatna pauza

Sjednica koja je jutros počela imala je samo jednu tačku dnevnog reda: "Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara". Poslanici/delegati su imali tri minute za postavljanje pitanja, a nadležni ministar daje odgovor u istom vremenskom ograničenju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić kazao je da nema uvjeta za nastavak sjednice jer ni nakon nekoliko pauza i sastanka kolegija oba doma nema kvoruma za rad. „Kvoruma nema ni u Predstavničkom ni u Domu naroda PSBiH, a nema ni članova Vijeća ministara.“

Predsjedavajući današnje posebne zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić je nakon prijepodnevnog dijela sjednice proglasio pauzu u zasjedanju od sat vremena.

Odluka o pauzi, kako je javila Fena, uslijedila je nakon što se s ranije pauze od deset minuta nije vratio jedan broj delegata Doma naroda PSBiH. Nakon upornih zvučnih upozorenja, odnosno, poziva delegatima da se vrate na zasjedanje, Tadić je, nakon konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova, proglasio jednosatnu pauzu. 

Nastavak zasjedanja trebao je početi u 14 sati. Prije prekida sjednice, poslanici i delegati su postavljali pitanja ministrima iz Vijeća ministara BiH, između ostalog o uklanjanju mina, stranim investicijama, izgradnji hidroelektrana na Drini, itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak