Paravinja nije državljanin BiH

Radiosarajevo.ba
Paravinja nije državljanin BiH


Nakon provedenih istražnih radnji sudija za prethodni postupak Suda BiH utvrdio je da Dragan Paravinja nije državljanin Bosne i Hercegovine.

Danas je braniteljica potraživanog Paravinje dostavila Sudu BiH dokumentaciju iz koje jasno proizilazi da Dragan Paravinja nije državljanin BiH.

Sud BiH je, postupajući prema molbi Ministarstva pravde Republike Hrvatske od 28. juna 2011. godine za izručenje Dragana Paravinje u svrhu krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Županijskom sudu u Šibeniku, dostavio ekstradicioni predmet Ministarstvu pravde BiH uz saglasnost potraživanog Paravinje da bude izručen vlastima Republike Hrvatske.

Riječ je o pojednostavljenom načinu izručenja i bez provođenja kompletnog ekstradicionog postupka u smislu odredbi člana 52. stav 5. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

Za to vrijeme Dragan Paravinja će biti pod mjerom ekstradicionog pritvora koji mu je određen rješenjem Suda BiH od 11. jula.

U odnosu na molbu Ministarstva pravde Republike Srbije od 6. jula bit će proveden redovni ekstradicioni postupak, s obzirom na to da je Dragan Paravinja na istom ročištu izjavio da se protivi izručenju Republici Srbiji koja ga potražuje radi izvršenja kazne zatvora od četiri godine i šest  mjeseci, a na koju je Paravinja osuđen pravosnažnom presudom Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici.

Predmet je nakon provođenja određenih istražnih radnji dostavljen vanpretresnom krivičnom Vijeću Suda BiH koje će utvrditi da li postoje zakonske pretpostavke za izručenje, a zatim će se cijeli ekstradicioni spis dostaviti Ministarstvu pravde BiH radi donošenja konačne odluku o eventualnom izručenju i eventualno vremenu izručenja, saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak