Par dana za spas 96 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Par dana za spas 96 miliona eura


Bosna i Hercegovina ima rok od nekoliko dana da Evropsku komisiju obavijesti o eventualnom dogovoru entiteta o modelu primanja novčane pomoći iz sredstava pretpristupnih (IPA) fodnova.

Ukoliko stranački lideri ne postignu dogovor, 96 miliona eura namijenjenih Bosni i Hercegovini, biće preusmjereno u Višekorisnički program za region Zapadnog Balkana, kazao je evropski komesar za proširenje Stefan Fuele, prenosi Fena.

Kako je saopćeno iz Fueleovog ureda, on će morati djelovati kako bi osigurao da 96 miliona eura iz IPA programa bude rezervirano prije kraja godine i uloženo u region zapadnog Balkana.

Podsjetimo, listu projekata koji bi bili finansirani iz IPA fondova prvo je mjesecima blokirala Republika Srpska, a onda, kada su prihvaćeni uslovi Republike Srpske, opstrukcije su krenule iz Federacije BiH.

Komesar Fuele žali što je BiH jedina država u regionu koja nije sposobna da finalizira nacionalni IPA program, koji bi bio od izuzetne važnosti u pružanju pomoći BiH na putu evropskih integracija, te je i dalje spremna da podrži bh. vlasti u razvijanju budućeg efikasnijeg mehanizma koordinacije u vezi sa IPA-om i drugim EU pitanjima, ali u okviru jednog jedinstvenog koordinacionog mehanizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak