'Pali' balkanski dileri, uhapšena petorica Bosanaca

Radiosarajevo.ba
'Pali' balkanski dileri, uhapšena petorica Bosanaca

Italijanski karabinjeri su u saradnji s policijskim agencijama Bosne i Hercegovine, te policijama Albanije, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Crne Gore proveli sinhroniziranu međunarodnu akciju kodnog naziva “Elenika”, kojom su zadali žestok udarac jednom od najjačih evropskih narkokartela te su zaplijenili 200 kilograma heroina i 500 kilograma marihuane iz Afganistana.

Privođenja  u Krajini

Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a RS su, po nalogu Tužilaštva BiH, izvršili pretres na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona, kao i u Ugljeviku. Istražitelji su uhapsili petoricu osumnjičenih koji su privedeni na ispitivanje. Prema podacima Odjela za antimafiju Republičkog tužilaštva Italije, čiji su pripadnici nosioci ove istrage, sva zaplijenjena droga u Italiju je došla balkanskom rutom, a Bosna i Hercegovina je označena kao baza za organiziranje krijumčarskih kurira.

Video hapšenja na ovom LINKU.

Specijalci FUP-a vršili su pretrese u Velikoj Kladuši i Cazinu. Priveli su Adnana Ilijazagića (34) iz Velike Kladuše, koji je uhapšen u porodičnoj kući u ulici Poljana na broju 13. Gotovo u isto vrijeme specijalci su tražili i njegovog sugrađanina Seada Ćufurovića (34) u njegovoj kući u ulici Gornja Slapnica, ali ga nisu pronašli, jer se nalazi van zemlje. Istražitelji nisu pronašli ni osumnjičenog Elvira Šabančevića.

U Velikoj Kladuši uhapšeni su i Nenad Kapić, Nedžad Ćufurović, Nermin Ćufurović te  Senad Kitovnica u Ugljeviku.

Inače, akcija je pripremana osam godina, a pripadnici italijanske nacionalne direkcije za borbu protiv mafije svakodnevno su istraživali ozloglašenu četvrt Peskare Lakvilu, koja je centar trgovine heroinom u Italiji. Preksinoć su istražitelji baš u toj četvrti organizirali možda i najopsežniju akciju u Evropi te su istovremeno napravili više od 200 racija u apartmanima, garažama, malim trgovinama te automobilima.

Tri organizacije

Operacija je istovremeno izvedena u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ovom akcijom obezglavljene su tri zločinačke organizacije koje su djelovale kao jedna i kontrolirale evropsko tržište heroina posljednjih nekoliko godina.

U zločinačku organizaciju tim antimafije ubacio je četvoricu agenata koji su osam godina proveli u zločinačkim organizacijama, strpljivo prikupljajući dokaze, što je rezultiralo hapšenjem 71 osumnjičenog.

Italijanski sudija za istrage Giuseppe Gargarella uspio je prikupiti dokaze da je upravo ova zločinačka organizacija osiguravala ogromne zalihe heroina za Italiju. Oni su uvezani sa zločinačkim organizacijama iz Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Gargarela je dodao da je većina pripadnika ove zločinačke organizacije albanske nacionalnosti. Baza im se nalazi u Albaniji i na Kosovu, s ćelijama u gotovo svim italijanskim gradovima. U Peskari su heroin preuzimali i slali na ulice pripadnici lokalne dilerske grupe koju italijanska policija naziva Gargivolo.

Albanski bos

Područje Peskare je identificirano kao glavno čvorište za odlaganje heroina koji vodi albanski narkobos Besnik Gostivari. Osnova za razbijanje ove zločinačke organizacije bila je telefonsko prisluškivanje.

„Tjeraju me da rizikujem 20 godina zatvora zbog ovih seronja ovdje. Zaustavila me policija“, kazao je preko telefona jedan od dilera za vrijeme jedne od misija A14 u pravcu Peskare. „Hvala Bogu da sam bacio stvari sa strane autoceste. Idem nazad na autoput sa 10 funti u ruci (4,5 kilograma, op. a.)“, kazao je u presretnutom razgovoru jedan od članova zločinačke organizacije.

Među uhapšenim Albancima su i Skender Balla i Ervin Muco iz Drača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak