Paddy Ashdown: EU mora učiniti više za Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Paddy Ashdown: EU mora učiniti više za Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

Malo ljudi poznaje Bosnu i Hercegovinu bolje od britanskog lorda Paddyja Ashdowna, koji je bio visoki predstavnik u zemlji od maja 2002. do januara 2006. – piše CNN-ova reporterka Christiane Amanpour na svom blogu.

Amanpour je intervjuirala Ashdowna povodom posljednjih demonstracija u našoj zemlji.

Loading...

 

U intervjuu za CNN, Ashdown je naglasio da je situacija u BiH "vrlo krhka " i da Evropska unija mora učiniti više kako bi pomogla da bh. državljani izgrade funkcionalnu državu koja može služiti svojim građanima. Govoreći o Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat, on je podvukao da je to bilo idealno rješenje koje će dovesti do mira, ali da je to "pogrešna osnova za izgradnju održive države ".

Dobra vijest, rekao je Ashdown, jeste to da protesti nisu etnički i da se demonstranti okreću protiv političke klike koja je upravljala zemljom i koja je duboko u korupciji, ali postoji i loša vijest, smatra Ashdown:

U ovom trenutku se građani žale na siromaštvo i nedostatak kretanja i nefunkcionalnosti države te na korupciju među političarima", kazao je on, dodavši kako bi „situacija mogla prerasti u nešto gore, veoma brzo“:

"Međunarodna zajednica mora odmah djelovati. Ako sada ne djeluje, ja se zaista plašim da će situacija u kojoj će secesionizam uzeti maha, biti nezaustavljiva kako budemo dolazili izborima.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak