Pada vodostaj Neretve, Sava na koti vanredne odbrane

Radiosarajevo.ba
Pada vodostaj Neretve, Sava na koti vanredne odbrane

 

Na području grada Mostara u posljednja 24 sata, evidentna su dodatna smanjenja vodostaja rijeke Neretve kroz Grad Mostar, kao i smanjenje i stabilizacija protoka vode i kota u svim akumulacijama HE na Neretvi. Obzirom da se na osnovu vremenske prognoze u naredna tri do pet dana očekuje vrijeme bez većih padavina, te da je došlo do značajnog smanjenja i stabilizacije vodostaja rijeke Neretve kroz Grad Mostar, time prestaju mjere za pojačan nadzor vodostaja rijeke Neretve. 

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona protok i stanje na HE na rijeci Neretvi u 07.30 sati je na HE Jablanica - ukupan protok 399 m3/s, kota 267,99 mnv (otvorene 4 preljevne klapne), HE Mostar - ukupan protok 560 m3/s, kota 76,41 mnv (vodostaj Carinski most 698 cm) i HE Rama - kota 595,43 mnv, preljev preko brane je 40 m3/s, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH tokom protekla 24 sata.

U općini Čapljina tokom jučerašnjeg dana, navodi Fena, ekipe vatrogasaca obilazile su ugrožene terene u Gabela Polju, Višićima i Karaotoku. 

Vodostaj rijeke Save u Srpcu izmjeren u subotu ujutro, u 7.00 sati, iznosio je 942 centimetra i dostigao kotu vanredne odbrane od poplava. Iz Civilne zaštite RS-a saopćeno je da njihovi pripadnici obilaze poplavljena područja u toj općini. 

Usljed novih padavina doslo je do blagih porasta rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona. Za sada nema dojava o izlijevanjima rijeka iz svojih korita. Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07.00 sati, iznosio je 199,18 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati nivo je niži za 4 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 14,7 m3/s. Na području Unsko-sanskog kantona u općini Bihać uslijed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode na području općine.

Obavještavaju se potrošači pitke vode sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće. 

Zbog veće količine vode na kolovozu za saobraćaj je zatvoren GP Gabela Polje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak