Pad proizvodnje žitarica u BiH

Radiosarajevo.ba
Pad proizvodnje žitarica u BiH

Prošle je godine u Bosni i Hercegovini pala proizvodnja žitarica. U odnosu na 2009. godinu, u 2010. je zasađeno 5.48 posto manje žitarica, iako su cijene brašna rasle po nekoliko puta.
 
Vijeće ministara BiH danas je na sjednici razmotrilo Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2010. godinu, koji će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja. 
 
Izvještaj je pripremio Sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s nadležnim institucijama države i entiteta te Brčko Distrikta BiH s ciljem razvoja i boljeg planiranja mjera politike za sljedeću godinu.    
 
Površine zasijane žitaricama u 2010. godini iznosile su 293.000 ha, krmnim biljem 136.000 ha, povrćem 76.000 ha i industrijskim biljem 7.000 ha. 
 
U strukturi proizvodnje evidentno je smanjenje površine zasijanih žitarica za 5,48 posto, dok su površine zasijane povrćem i industrijskim biljem ostale nepromijenjene u poređenju s 2009. godinom. Površine zasijane krmnim biljem u 2010. godini povećane su za tri posto u odnosu na godinu ranije, saopšteno je iz Vijeća ministara.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak