Ovo su firme koje "češlja" Finansijska policija u okviru slučaja "Aluminij"

F. V.
Ovo su firme koje "češlja" Finansijska policija u okviru slučaja "Aluminij"

Uporedo sa saslušanjima aktuelnog, te petorice bivših direktora "Aluminija" Mostar u okviru istraga koje vodi Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u vezi sa zloupotrebama u posrnulom mostarskom gigantu, o čemu smo jučer pisali (https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/finansijska-policija-saslusala-pet-bivsih-direktora-aluminija/361618), Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine započela je, također, provjere u najmanje devet kompanija iz Hercegovine, ali i Sarajeva.  

Ko je zarađivao? 

Istražitelji provjeravaju poslovne odnose "Aluminija" Mostar sa navedenim kompanijama. Inače, Finansijska policija kontrolira poslovanje "Aluminija" od 2014. godine. 

Finansijska policija saslušala aktuelnog i pet bivših direktora Aluminija

Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine saslušala je aktuelnog, te petoricu bivših direktora Aluminija Mostar u okviru istraga koje vodi Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u vezi sa zloupotrebama u posrnulom mostarskom gigantu, saznaje Radiosarajevo.ba. Piše: Faruk Vele Među saslušanima su aktuelni direktor Dražen Pandža, te bivši čelnici Uprava Mario Gadžić, Ružica Udovičić, Nikica Ljubić i Željko Kordić.

Predmet takvih kontrola su, kako saznajemo, kompanije "Feal" iz Mostara, "Feal" iz Širokog Brijega, "Al Trade" iz Mostara, PPD i Erdal iz Sarajeva, "Primorka", VBM Trade, HELICHRYSUM-HERCEGOVINA, ENERGTEK HERZ d.o.o. Široki Brijeg... 

I Tužilaštva HNK nisu detaljnije htjeli govoriti o ovom postupanju, ali su potvrdili da se provode istražne aktivnosti.

"Da, točno je, provode se kontrole od strane Financijske policije kako smo to priopćili i ranije", kazala je glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič.

Pred istražiteljima su otvorena brojna pitanja. Jedno od važniji jeste ko je i kako zarađivao na "Aluminiju" i kuda vode tragovi novca?

Primjerice, spomenute firme, ali mnoge druge, znane i neznane, su tokom godina poslovanja s "Aluminijem", očito, dobro poslovale. Za to vrijeme je "Aluminij" pripadao, što je u najmanju ruku indikativno.

Bit će zanimljivo dobiti odgovore na pitanje zašto je to tako. Da li je "Aluminij" namjerno guran u propast? Naravno, to je samo dio pitanja koja će se naći pred istražiteljima.

Neka od ovih pitanja postavio je i prof. dr. Vjekoslav Domljan u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Trebalo je, kaže Domljan biti spreman za krizu u "Aluminiju" , a biti spreman značilo je raditi na energetskoj efikasnosti (da se što manje energije troši) po jedinici proizvodnje, što se nije radilo. I drugo, moralo se ići u višu fazu prerade, što se, također, nije radilo. 

"Elektroliza je bila dovedena u tešku situaciju, a nije se činilo ovo što govorim. Kao što je činio rumunjski ALRO. Imao je petogodišnji program povećanja energetske efikasnosti. Tako da su oni uspjeli da povećaju proizvodnju za petinu, bez ijednog dodatnog kilovata električne energije. To je upravo u slučaju "Aluminija" onoliko koliko se daje "Fealu", 20.000 tona metala. Mogli ste bez utroška električne energije imati taj materijal. Mogao se napraviti neki proizvod, nekog višeg sadržaja. Neka se nešto proda i postojećim partnerima, ali da, prije svega, dio ostavi za sebe. To se moglo prerađivati i tako biti pozitivan", istakao je Domljan.

Propadanje "Aluminija"

Profesor Domljan prekratko je bio na čelu "Aluminija". Prekratko da bi se realizirale ove ideje. Da je imao godinu ili makar godinu i pol, puno toga bi možda bilo drugačije. Mnogo toga se, veli, i u tako kratkom vremenu moglo popraviti.

"Bio je jasan koncept kako da se dugovanje prema Elektroprivredi BiH pretvori u investiciju, odnosno u izdavanje emisije obveznica. To bi bio poseban financijski aranžman. Elektroprivreda bi pristala, jer bolje je i to nego što sad ima dugovanja od 300 miliona koja neće naplatiti. Dakle, "Aluminij" bi dobio dvije do tri godine vremenskog predaha da napravi prerađivački pogon. Onda su vođeni preliminarni razgovori sa financijerima koji su pristali da to financiraju. Dakle, postojao je modalitet", ističe Domljan.

Međutim, dosta je stvari koje "Aluminiju" nisu išle naruku.

"Ali da se strateški mislilo, da se anticipirala mogućnost pojave negativnih tokova, moglo se makar izbjeći to da se zapadne u ovakvu tešku situaciju", zaključio je Domljan.

Podsjetimo, u okviru istrage o "Alumiiju" saslušani su aktuelni direktor Dražen Pandža, te bivši čelnici Uprava Mario Gadžić, Ružica Udovičić, Nikica Ljubić i Željko Kordić. Također, svoj iskaz je dao i prof. dr. Vjekoslav Domljan, ugledni profesor ekonomije, rektor Univerziteta "School of Science and Technology" i predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade FBiH, koji je tek nekoliko mjeseci bio vršitelj dužnosti direktora Aluminija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak