Ovo se neće dopasti Dodiku: Saša Magazinović se sastao sa ruskim političkim zatvorenikom

3
Radiosarajevo.ba
Ovo se neće dopasti Dodiku: Saša Magazinović se sastao sa ruskim političkim zatvorenikom

Zastupnik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović (SDP BiH) u utorak, 10. septembra, sastao se sa jednim od najpoznatijih ruskih političkih zatvorenika.

Povodom toga oglasio se na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Danas sam imao susret sa jednim od najpoznatijih ruskih političkih zatvorenika, koji je oslobođen u razmjeni ovog ljeta između zapadnih zemalja i Moskve, najvećoj od kraja Hladnog rata.

Prvi komentar Sergeja Barbareza nakon remija u Budimpešti: Sve je rekao u prve tri rečenice

Vladimir Kara-Murza, ruski politički aktivist, pisac, istoričar i novinar osuđen je na 25 godina zatvora pod optužbom za "veleizdaju".

Poređenja radi, maksimalna zatvorska kazna za ubistvo (bez otežavajućih okolnosti) u Rusiji je 15 godina. Bio je zatvoren u Rusiji od aprila 2022. do oktobra 2024. jer je govorio protiv agresije na Ukrajinu. Služio je kaznu u Omasku, u Sibiru. Rusija u zatvorima drži preko šest stotina političkih zatvorenika.

'U zatvoru su mačke bile moji jedini sagovornici', rekao je Kara-Murza opisujući svoju svakodnevicu u samici, gdje je odslužio najveći dio svoje dvoipogodišnje zatvorske kazne. Za sve vrijeme provedeno u zatvoru samo je jednom razgovarao sa suprugom, a dva puta s djecom.

Dva puta, 2015. i 2017., Kara-Murza praćen je i otrovan od strane iste jedinice Federalne sigurnosne službe (FSB) koja kasnije će otrovati Alekseja Navaljnog. Koma i otkazivanje bubrega dio je posljedica trovanja koje je preživio.

Kada su ga prvog augusta ove godine iznenada izveli iz zatvora, Kara-Murzina prva pomisao bila je da će ga stražari strijeljati. Ali sve se odvijalo drugačije. Iz Tomska je letio direktno u Moskvu, a odatle u Ankaru.

Nije shvatio da je dio razmjene zarobljenika sve dok on i drugi zatvorenici nisu dovedeni do autobusa koji će ih odvesti u moskovsku zračnu luku. Tamo je sreo poznata lica, među njima i ruskog opozicinog političara Ilju Jašina, koji je također oslobođen iz zatvora. 'Izgledaš usrano', rekao mu je Yashin kad su se ponovno sreli prvi put nakon dvije i po godine. Kada je stigao u Ankaru, jedna žena je Kara-Murzi dodala telefon. S druge strane bio je američki predsjednik Joe Biden. Kara-Murzu je nedavno u Njemačkoj dočekao kancelar Olaf Scholz.

Saša Magazinović: Uskoro će cestarina na autoputu u BiH biti 50 posto jeftinija za dio korisnika

Dobitnik Pullitzerove nagrade, Václav Havel nagrade za ljudska prava, beskompromisni borac za demokratiju Vladimir Vladimirovič Kara-Murza je u svom završnom govoru pred sudom koji će ga osuditi na 25 godina zatvora rekao:

'Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom. Kada će se rat (u Ukrajini) zvati ratom, a uzurpator (u Kremlju) će se zvati uzurpatorom; kada će se oni koji su zapalili ovaj rat zvati zločincima umjesto onih koji su pokušali da ga zaustave... I tada će naš narod otvoriti oči i zadrhtati pri pogledu na stravične zločine počinjene u njihovo ime", napisao Magazinović na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak