Otvorena regionalna direkcija agencije Anadolija

Radiosarajevo.ba
Otvorena regionalna direkcija agencije Anadolija

Turska državna novinska agencija Anadolija u nedjelju je u Sarajevu svečano otvorila Regionalnu direkciju za Balkan. Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk rekao je da ova agencija namjerava da bude među pet najvećih u svijetu i da je današnje otvaranje direkcije u Sarajevu korak u tom smjeru.

Istakao je da će Anadolija iz Sarajeva slati vijesti u svijet na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, te na taj način doprinositi miru i blagostanju.

"Nadamo se da će naš servis pomoći poboljšanju odnosa zemalja ove regije i Turske", dodao je Ozturk i potcrtao da su vrata Anadolije otvorena samo za osobe koje žele mir.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag kazao je da Bosnu i Hercegovinu i Tursku povezuje istorija i kultura, te da će se veze između ove dvije zemlje u budućnosti još unaprijeđivati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su BiH i Sarajevo od danas bogatiji za novinsku agenciju koja postoji skoro cijelo stoljeće.

"Vjerujem da će Anadolija biti distributer dobrih vijesti i vijesti o investicijama", istakao je Izetbegović i dodao da Bosna i Hercegovina i Turska kao multikulturna društva moraju demantirati tezu o sukobu civilizacija.

Nakon svečanog puštanja u rad internet servisa agencije Anadolija u Sarajevu, stigla je i prva poruka od predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula u kojoj šalje svoju čestitku i podršku radu novootvorene novinske agencije za Balkan.

Otvorena izložba
U okviru svečanosti otvaranja Regionalne direkcije novinske agencije Anadolija u Sarajevu, u Turskom kulturnom centru otvorena je izložba fotografija "Ljepote Turske kroz objektiv Anadolije".

na izložbi se mogu vidjeti fotografije koje prikazuju prirodne ljepote i raskoš Turske, drevne gradove i naselja te detalje različitih umjetničkih manifestacija koje se održavaju u Turskoj.

Izložbu su prigodnim govorima otvorili generalni direktor novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk, zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.

Ozturk je istakao da je vrlo zadovoljan cjelokupnom manifestacijom otvaranja Direkcije koja je zaokružena večerašnjom izložbom.

"Ove fotografije prenijele su samo dio ljepota Turske, ali mislim da su dovoljan motiv za vas da odete i da posjetite našu zemlju. Tamo ćete se osjećati kao kod kuće jer se mi ovdje osjećamo tako", kazao je Ozturk.

Ambasador Yildiz zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji projekta otvaranja Regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak