Otpočeo treći pregled provedbe stand-by aranžmana

Radiosarajevo.ba
Otpočeo treći pregled provedbe stand-by aranžmana


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu delegaciju MMF-a predvođenu šefom Misije MMF-a za BiH Ronom van Roodenom, čime je otpočeo treći pregled provedbe stand-by aranžmana.

Šef Misije MMF-a za BiH Van Rooden izrazio je zadovoljstvo rezultatima drugog pregleda provedbe stand-by aranžmana, koji je ukazao na visok stepen odgovornosti svih nivoa vlasti u BiH.

Van Rooden je istakao da i prvi kvartal 2013. pokazuje ohrabrujuće indikatore koji ukazuju na blagi porast industrijske proizvodnje, porast izvoza, dok su prihodi od indirektnih poreza zadovoljavajući.

Dodao je i da su svi fiskalni ciljevi ispunjeni, te da se, ako pozitivan trend bude nastavljen, do kraja godine može očekivati i blagi porast poreznih prihoda od 0,5 posto, javlja novinska  agencija Fena.

Predsjedavajući Bevanda rekao je da fiskalna disciplina koju provodi Vijeće ministara BiH daje rezultate.

On je informirao šefa Misije MMF-a za BiH Van Roodena da se već radi na izradi globalnog fiskalnog okvira za budžete 2014.-2016., dok se istovremeno prikupljaju ulazni pokazatelji za izradu budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Bevanda je naglasio da će budžet za narednu godinu biti u okvirima zacrtanim globalnim fiskalnim okvirom 2013.-2015. te da je indikator za njegovu uspješnost izvršenje budžeta za prošlu godinu sa 100 postotnim izvršenjem planiranih aktivnosti i ostvarenim suficitom.

Također, predsjedavajući Bevanda je informirao delegaciju MMF-a o toku intenzivnih priprema koje Bosna i Hercegovina poduzima glede ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.

On je istakao da u tome vidi veliku šansu za BiH jer će mnogi proizvodni pogoni vezani za tržište CEFTA-e biti premješteni u Bosnu i Hercegovinu, ako stvorimo povoljnu klimu za investitore.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak