Bliski saradnici Angele Merkel traže da Njemačka uvede sankcije Miloradu Dodiku

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, navodno, planira uvesti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, čime bi mu sva finansijska sredstva i imovina u ovoj zemlji bili blokirani.

Njemački list Frankfurt Allgemeine Zeitung nedavno je objavio jedan od tekstova u kojem napominje da bi takve sankcije trebale biti uvedene predsjedniku RS-a Dodiku, zbog podrške bivšim vojnim dužnosnicima Vojske RS-a, koji su presuđeni ratni zločinci pred Haškim tribunalom.

U tekstu FAZ-a pojašnjava se i to da njemačka vlada još uvijek ne želi zvanično se oglasiti u vezi s ovom temom, ali i to da nije tajna da neki od najbližih saradnika kancelarke Merkel već duže vrijeme smatraju da Dodika treba kazniti zbog njegovih političkih stavova koji su u suprotnosti sa vrijednostima EU. Navodno, ovakve mjere posebno zagovara Michael Brand, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, koji je nešto slično slične mjere najavio i u nedavnom intervjuu za Radiosarajevo.ba.

"Neophodna je reakcija protiv svih koji podstiču rat na Balkanu i diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju više samo promatrati šta se dešava. Dodikova najava, kojom zagovara jednostrano pomjeranje granica, opasna je igra s vatrom", kazao je Brand nakon što je u januaru ove godine zatražio od Njemačke da uvede sankcije Dodiku, nakon što su to učinile i SAD.

Ipak, Dodik tvrdi da nema takve informacije i da mu nije poznato da će administracija njemačke kancelarke Angele Merkel blokirati njegovu imovinu, prenosi Kurir.

Na pitanje da li će, ako dođe do prijetnje sankcijama, promijeniti svoje mišljenje u vezi s Ratkom Mladićem i drugim presuđenim ratnim zločincima, Dodik je istaknuo kako poštuje one koji su učestvovali u stvaranju RS-a, te da će njegov stav ostati isti.

"Iznio sam svoj stav. Poštujem određene stvari u politici, pogotovo poštujem one koji su učestvovali u stvaranju RS-a i moj stav ostaje isti. To je stav da oni koji su počinili zločine trebaju odgovarati", istaknuo je Dodik.

Također, pojasnio je i da nema nikakva novčana sredstva pohranjena u Njemačkoj, jer se spominje blokada njegovih računa u toj zemlji.

"Jedini novac koji imam u Njemačkoj jesu tri feninga koja sam izgubio kad sam posljednji put boravio tamo", zaključio je Dodik, uz šalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak