Otac Aldina Širanovića, organizatora protesta u Tuzli: 'Mog sina je tuklo devet policajaca'

Radiosarajevo.ba
Otac Aldina Širanovića, organizatora protesta u Tuzli: 'Mog sina je tuklo devet policajaca'

Nisam ja kao ratni vojni invalid zaslužio da mi ovako djeci rade koja samo traže svoja prava, pravo na rad. Imam troje djece s fakultetima, nijedno nema posla. Od mojih 300 maraka (oko 150 eura) ne mogu svi da žive, rekao je Širanović.

Mehmed Širanović, otac organizatora jučerašnjih protesta protiv Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i lidera neformalne Facebook grupe ''Udar'', Aldina Širanovića, potvrdio je u izjavi za Anadoliju da je njegov sin teško pretučen i da su ga tukla čak devetorica pripadnika specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Kaže da je članove njegove porodice na ulicu izvela muka u kojoj žive. Pita se da li je pošteno da političari mjesečno dobiju 136 njegovih penzija.

''Moj sin je teško pretučen i ostavljen je bez ikakve zdravstvene zaštite. Tučen je neviđeno, postoje svjedoci koji su sve vidjeli, pa i snimili. Nisam ja kao ratni vojni invalid zaslužio da mi ovako djeci rade koja samo traže svoja prava, pravo na rad. Imam troje djece s fakultetima, nijedno nema posla. Od mojih 300 maraka (oko 150 eura) ne mogu svi da žive'', govori Mehmed za AA i dodaje:
 
''Mog sina su uhapsili u kafiću u tržnom centru u Tuzli. Upali u WC gdje su ga tražili. I ljudi koji su zatečeni u WC morali su ustajati. Policija je sve razvalila. Mome Aldinu su najprije naprskali sprej u oči, da ništa ne vidi, a potom su ga devetorica tukla. Polomili su ga. Tražio sam da mu se ukaže pomoć, odbili su. Tek na intervenciju advokata Ismeta Beganovića, sinoć u ponoć, dozvoljen je pregled, ali ne i da snimi sve što je potrebno''. 

Bio je, kako kaže, u blizini kada je komesar MUP-a TK Samir Aljukić naredio specijalnoj policiji: ''Tuci bagru''.
''Gledao sam kada je tražio pomoć od drugih općina i da specijalci tjeraju narod, da primjene silu koja nije primjerena. Neviđeno je šta su uradili jučer narodu. Čuo sam kad je komesar naredio da: ''Udri ove''... Sina nisam vidio od jučer od popodnevnih sati. Ne znam u kakvom je tačno stanju. Znam da je u pritvoru i da ga još isljeđuju u MUP-u TK'', rekao je Mehmed Širanović.
Potresen je jučerašnjim događajima.
''Ogorčen sam na čitav sistem, na ovu policijsku državu. Ovo je neviđeno! Pogotovo je neviđeno što rade nama borcima. Maltretirali su i moju suprugu i meni je jučer pozlilo prilikom navedenih događaja. Žena mi je u teškom stanju, pogotovo nakon premlaćivnja Aldina. Nismo mi borci ove zemlje zaslužili sve ovo'', zaključio je Širanović.
 
Tokom jučerašnjih protesta u Tuzli, 23 osobe su povrijeđene, od čega 17 policajaca i šest građana, izjavio je za AA ranije glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Oko 600 radnika četiri tuzlanske firme koje su u privatizaciji, te određeni broj građana, protestirali su ispred zgrade Vlade TK, te je u jednom momentu došlo do pokušaja ulaska u zgradu, što je spriječila policija. Šarić je istakao kako je policija formirala kordon između demonstranata i ulaza u zgradu Vlade, kako bi uposlenici i građani mogli nesmetano ući u zgradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak