Osumnjičeni za ratne zločine u redovima prijedorske policije

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni za ratne zločine u redovima prijedorske policije

Edin Ramulić, Udruženje Izvor Prijedor

Nikoga u Prijedoru nije ravnodušnim ostavila vijest koja potvrđuje činjenicu da u prijedorskoj policiji još uvijek rade osumnjičeni i optuženi za ratne zločine.

Današnje hapšenje Petra Čivčića, aktivnog prijedorskog policajca, zajedno sa Brankom Topolom, te nedavno hapšenje Saše Zečevića, koji je priveden sa radnog mjesta u policijskoj stanici, ponovo aktuelizira problem koji vlasti Opštine Prijedor uporno ignoriraju.

Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor kaže da im vijest o današnjem hapšenju, nije iznenađenje.

„ Znali smo za ova imena da su osumnjičeni za ratne zločine, ali smo iznenadjeni da je Petar Čivčić i dalje radio u policiji. Nažalost, mi jos uvijek nemamao uvid u spiskove zaposlenih u policiji. Petar Čivčić se već tri godine spominje kao jedan od komandira u Interventom vodu prijedorske policije, uz ime Saše Zečevića, nedavno uhapšenog prijedorskog policajca. Njegovo ime je bilo objavljeno još u presudi Milomiru Stakiću, gdje se, u dijelu koji govori o zločinu na Korićanskim stijenama, Saša Zečević sa još četvoricom prijedorskih policajaca, dovodi u vezu s ovim ratnim zločinom. Među tom četvoricom pominje se i druga danas uhapšena osoba - Branko Topola.“

Udruženje Izvor je još 2004. godine, na komemoraciji prijedorskim žrtvama, obznanilo imena osumnjičenih za ratne zločine i tražilo da se utvrdi njihova odgovornost.

'Nemamo uvid u podatke ko sve radi u policiji'

Do ove godine, reakcije pravosudnih organa nije bilo, a porodice žrtava koje poznaju Sašu Zečevića tvrdile su da je, kao aktivni policajac, u avgustu prošle godine, bio u pratnji konvoja na komemoraciji prijedorskim žrtvama.

„Nažalost, ne znamo ko sve radi u policiji. Da bismo mogli utvrditi ko još sa naših spiskova osumnjičenih radi u policiji. Ne možemo reagovati zato što nemamo informacije. Sama činjenica da je predmet 'Korićanske stijene' prvi koji radi Tužilaštvo BiH, i da su već 'iskopali' dvojicu zaposlenih, nameće pitanje - šta će biti kad s otvore drugi predmeti“, kaže Ramulić.

Ratni šef prijedorske policije, Simo Drljača, bio je optužen za genocid. Pošto je ubijen prilikom pokušaja hapšenja, sudski proces nije pokrenut. Da je bilo durugačije, vrlo je izvjesno da bi tužilaštvo dokazalo vezu policije sa genocidnim namjerama, kažu prijedorski povratnici.

„Policajci su, ustvari, sasvim sigurno nose podjednak teret za ono što se dešavalo u Prijedoru. Vojska i paravojne jednice odgovorne su za stradanje civila. Sve što se dešavalo po gradu i nakon zatočavanja i hapšenja je odgovornost policije. Svi stražari u logorima su bili policajci,“ kaže Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor.

Pregled sudskih presuda pred domaćim i međunarodnim pravosuđem do 2007. godine za zločine počinjene u Prijedoru, pogledajte u prilogu iz serijala 'Otisci - 15 godina poslije', rađenog u produckiji XY Films-a iz Sarajeva.

RadioSarajevo ne preuzima odgovornost za komentare i proizvoljne naslove na youtube-u ('zločini genocida').


http://www.youtube.com/watch?v=e0VOtUaJVkM



Vezano:
Uhapšeni Čivčić i Topola osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti
Prijedor: uhapšen policajac osumnjičen za ratni zločin
Pritvor trojici optuženih za zločine na Korićanskim stijenama i u Jajcu

elvira/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak