Osuđeni za zločine u Bijeljini s početka rata

Radiosarajevo.ba
Osuđeni za zločine u Bijeljini s početka rata

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u ponedjeljak trojicu pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republicke Srpske na kazne zatvora od 12 do 15 godina zbog ratnog zločina nad civilima, ubistva, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992. godine. Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora.
 
Predsjednica Sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević rekla je da su osuđeni krivi što su 14. juna 1992. godine silovali, vrijeđali i nečovječno postupali prema civilima, a Jović i što je ubio jednog čovjeka. Sud je utvrdio da su oni silovali Mizanu i Hajretu Abdić, dok je Rama Abdić ubijen.
 
Istom presudom osuđenima je produžen pritvor, a na nju osuđeni i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu, javlja Tanjug.
 
Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jovića, Đurđevića i Ristića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.
 
Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.
 
Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke "jugo 55" su se udaljili s lica mjesta.
 
Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se s lica mjesta.
 
Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.
 
Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak