Osuda brisanja riječi genocid sa spomenika u Višegradu

Radiosarajevo.ba
Osuda brisanja riječi genocid sa spomenika u Višegradu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) osudili su danas vandalsko uklanjanje riječi genocid sa spomenika na mezarju Stražište u Višegradu, prenosi Fena.

FOTO: Uklonjena riječ 'genocid' sa spomenika na mezarju Stražište!

U zajedničkom saopštenju za javnost ove dvije organizacije upućuju protest protiv, kako navode, vandalskog i anticivilizacijskog čina uklanjanja riječi genocid sa spomen-obilježja žrtvama genocida u Višegradu u mezarju Stražište.

Podvlači se da je u Višegradu počinjen genocid, što je i potvrđeno u presudama Međunarodnog krivičog tribunala za bivšu Jugoslaviju, te da su Milan i Sredoje Lukić  osuđeni na doživotni zatvor, odnosno 30 godina zatvora za genocid u Višegradu.

"Uklanjanje riječi genocid sa spomenika na mezarju Stražište je dokaz da agresija na BiH i genocid nad njenim građanima još traju. Zločini se sada rade drugim sredstvima, ali cilj je isti, napraviti 'veliku Srbiju' na račun podjele BiH i uništenja ili smanjenja Bošnjaka na minimum u njihovoj vlastitoj zemlji i državi", ističe se u saopštenju.

Ocjenjuje se da ovaj neljudski čin "pokazuje zatrovanost duha nasljednika nacionalističke politike Miloševića, Karadžića, Mladića i drugih, koji sada nastavljaju agresiju i genocid negiranjem tih zločina, zabranjivanjem sjećanja i obilježavanja stratišta, oduzimanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjacima".

Zaključuje se da će Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike upotrebom svih demokratskih sredstava izvršiti pritisak na vlade Sjedinjenih američkih država i Kanade, organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i druge organizacije, zajednice i pojedinace da se svim pravnim sredstvima zaustavi ponižavanje i progon bošnjačkih povratnika i zatiranje sjećanja na žrtve agresije i genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak