Oštre reakcije RS-a zbog obustavljanje istrage o "tuzlanskoj koloni"

Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije RS-a zbog obustavljanje istrage o "tuzlanskoj koloni"

Odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića u slučaju Tuzlanska kolona, kao i protiv trojice osumnjičenih u slučaju Bradina, za zločine nad Srbima na području Konjica, izazvala je oštre reakcije u RS-u.

Entitetski premijer Milorad Dodik rekao je da ta odluka ima ukus prevare i podmetanja srpskom narodu i predstavlja poniženje za RS i srpski narod, a najviše za žrtve i njihove porodice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a najavilo je da će zatražiti od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da preispita odluku Tužilaštva BiH i da predmete Tuzlanska kolona i logor Bradina na području Konjica dodijeli drugom tužiocu.

Za RS tek sada upitan ostanak stranih sudija i tužilaca
 
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji „kao skandaloznu“ ocjenjuje odluku Tužilaštva BiH da obustavi istrage u slučaju „Tuzlanska kolona“, smatra da time „strane sudije i tužioci ruše svoju poziciju, koja je ionako upitna“, prenosi Fena.

Uz podjećanje da ratni zločin ne može zastarjeti, niti biti amnestiran, Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da u spomenutim slučajevima postoje žrtve i svjedoci.

„Događaj se desio i ne može se tvrditi da ga nije bilo, samo je pitanje da li će sutra neki drugi tužilac i drugi sud uraditi ono što se uraditi mora da se procesuiraju odgovorni“, tvrdi Radojičić.

Za predsjednika Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najnovija odluka Tužilaštva BiH ima „ukus prevare i podmetanja srpskom narodu te predstavlja poniženje za RS i srpski narod, a najviše za žrtve i njihove porodice“.

“Nakon ovoga nema šanse da stranci ostanu ni u rješavanju ratnih zločina u BiH“, tvrdi Dodik.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio i optužbe na rad tužitelja Davida Schwendimana.

U današnjem saopćenju Srpska demokratska stranka zahtjeva od entitetske vlade da, zbog obustavljanja istrage za ratne zločine počinjene nad "Tuzlanskom kolonom" i srpskim stanovništvom s područja Konjica, hitno predloži Narodnoj skupštini mjere zaštite interesa RS-a i njenih građana od političkih odluka Tužilaštva i Suda BiH.

“Prva od tih mjera mora biti zahtjev Tužilaštvu RS-a da bez odgađanja pokrene procese u ovim slučajevima pred pravosuđem RS-a“, navodi SDS.

I druge stranke te boračka udruženja u RS-u oštro su reagirale na odluku Tužilaštva BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak