Oštre reakcije na intervju Željane Zovko: Dodikovski narativ hrvatske europarlamentarke

12
Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije na intervju Željane Zovko: Dodikovski narativ hrvatske europarlamentarke

Mnoštvo reakcija izazvao je intervju Željane Zovko, zastupnice Hrvatske demokratske zajednice u Europskog parlamenta (EP) za zagrebački portal 24sata.hr, a povodom njezina novog mandata.

Raniji mandat Željane Zovko obilježen je konstantnim pokušajima da ovu zemlju (koja ju je skoro dvije decenije plaćala) diskreditira i besramno naziva "frankeštajnom" i "propalom", optuživanjem Bošnjaka da "grade mit na Srebrenici", da tek trebaju dokazati da prihvaćaju "europske vrijednosti", promoviranjem "hrvatskog Starog most", dok pred EP iznosi laži "da se kršćani u Sarajevu boje slaviti Božić". Sada očito nastavlja u starom ritmu.

Agenda Zagreba

I to kao članica Odbora za vanjske poslove (AFET) i Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE). Kaže, također, da ima najvišu poziciju u hrvatskoj delegaciji kao potpredsjednica kluba Europske pučke stranke (EPP), gdje utječe na politike Europske pučke stranke u ovom EU parlamentu i koordinira te politika, a dobila je i novi portfelj - to je EPP diplomacija. 

Dnevnik Radija Sarajevo | Lejla Kusturica: Na braniku Neretve i Une

"Ponosna sam na ono zbog čega sam i dobila najviše glasova u samoj Bosni i Hercegovini od Hrvata iz BiH, a to je internacionalizacija pitanja Hrvata u BiH i stavljanja njihovog obespravljenog položaja na agendu u EU parlamentu i uklanjanja svih onih 'crnih legendi' koje su Hrvatima u BiH pričani, da su oni uzrok problema, a ne da se problemi prave samim Hrvatima i da će ako ne dođe do rješavanja problema doći do sigurnosnog problema na granicama s EU", kazala je Zovko.

BiH je vrlo zlonamjerno stavila u kontekst "pojave velikih i organiziranih migrantskih valova, preko BiH", koja je od nekih grupacija prepoznata kao slaba točka za prolazak migranata.

Željana Zovko provocira zbog Mostara i džamija: "Na ovoj slici ne vidim vjerske objekte"

"Na to sam često ukazivala, Zeleni u EU parlamentu će često koristiti BiH kao jednu zemlju s kojom će se poigravati i željeti da bude laki prolaz valovima migranata koji dolaze iz Turske, Sirije, Afganistana i to smo vidjeli da je slučaj kad smo došli u tešku krizu i agresiju na Ukrajinu. Rusija je počela koristiti kao oružje to prebacivanje migranata na granice, tad su tek sve članice u EU shvatile u kakvoj je poziciji Hrvatska bila po pitanju migranata", dodala je.

Zanimljivo je da je na određen način pokazala razumijevanje za secesionističku politiku pro-ruskog lidera entiteta Rs, Milorada Dodika, (saveznika Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, pa i samog Zagreba), razumijevajući je van koncepta "srpskog sveta" i "svesrpskog sabora" (iako je tako definira i sam lider SNSD-a) - već kao reakciju na nekakav "centrizam".

"Krajnje je vrijeme da se dogovori izborni zakon, zemlja decentralizira, prestane s pozivanjima na centralizam, a onda konsekventno i na separatizam u samoj Republici Srpskoj jer u tom čitavom sukobu nastradaju Hrvati koji su najmanji narod", smatra Zovko.

Ona kaže da je Milorad Dodik je poput Viktora Orbana.

"Svaki put kad on 'dotjera cara do duvara' ide kod Putina ili prijeti da će učiniti, ali to ne može rezultirati ničim drugim nego još većim sankcijama građanima Republike Srpske, a to je ogromna šteta. Umjesto da se uključi u konstruktivniji dijalog, ma uopće ne bih obraćala pozornost na njega", navela je.

Pojašnjavajući agendu Republike Hrvatske, odnosnu vlade Andreja Plenkovića založila se za donošenje Izbornog zakona u BiH po mjeri HDZ-a i Zagreba, potvrđujući nastavak tendencije zapadnog susjeda na nameće svoja rješenja zvaničnom Sarajevu.

"Mjesta za napredak ima u donošenju pravednog izbornog zakona. Ovo što se dogodilo s Hrvatima i donošenjem Schmidtovih izbornih pravila zapravo je učinjeno da bi Hrvati ostali politički živi, ali na duže staze će ih znatno oštetiti. Moguće su makinacije u tom izbornom prekrajanju što je on učinio, tako da svako daljnje donošenje i nametanje izbornih pravila samo ide na štetu Hrvata. Pravedan izborni zakon gdje će Hrvati imati legitimnog predstavnika zagarantiranog u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine može biti garancija za napredak i raspodjelu sredstava koja dolaze iz EU", tvrdi Zovko.

Nadalje, kaže da je krajnje vrijeme da se novac prestane trošiti na međunarodnu administraciju, da se uloži u ljudske resurse u samoj BiH.

"A administracija će povući više novca i napraviti razlog za ostanak ljudi u BiH. Sve drugo je veliki sigurnosni problem za same građane Hrvatske jer ćemo imati jednu propalu državu na granicama (cilj ovog narativa je da se BiH prikaže kao 'Failed-State' te da se kao takva diskreditira, te opravda paternalizam susjeda, opaska redakcije). Rješenje Hrvata u BiH, rješenje BiH je sigurnosno pitanje za Republiku Hrvatsku. Moja zadaća, koju neću sama moći završiti, je prvo da se završi priča o legitimnom zastupanju Hrvata, a drugo da se razjasni uloga Hrvata u obrambenom ratu u BiH, njihova pomoć u samoj Hrvatskoj i njihova pomoć Bošnjacima u BiH da opstanu kao narod usred srpske agresije koje su postojale u to vrijeme", zaključila je Zovko.

Narativi ekstremne desnice

Uslijedile su reakcije na intervju Željane Zovko na 24sata.hr.

Toby Vogel iz Inicijative iz Vijeća za politiku demokratizacije, organizacije sa sjedištem u Berlinu upozorio na društvenoj mreži X da Zovko gura ekstremno desničarski narativ "Velike zamjene", optužujući "Zelene" da se "igraju" s Bosnom i Hercegovinom. Zovko Zelene optužuje, dodaje Vogel, da "žele da ona (BiH) bude "lak prolaz za valove migranata koji dolaze iz Turske, Sirije i Afganistana".

Politolog Jasmin Mujanović dodaje da bi bilo dobro da Bosanci pročitaju ovaj intervju s krajnje desničarskom europarlamentarkom Zovkom.

"Ona jasno kaže da je glavni vanjskopolitički cilj vlade Andreja Plenkovića potpuno zarobljavanje procesa upravljanja BiH i brisanje historije hrvatske agresije na BiH 90-ih (i 40-ih)", istakao je na svom nalogu na mreži X.

"Susjedi i komšije nam rekreiraju 1990-te, a mi šutimo kako se to ovih dana voli reći", napisala je Ehlimana Memišević, docentica na Katedri za pravnu povijest i komparativno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kolonijalno ponašanje

Reuf Barjović, predsjednik Američko-europske inicijative i bivši federalni ministar istakao je na mreži X da Zagreb vlastima u Sarajevu, odnosno "Trojci" diktira zadatke.

"Nivo mržnje i nadmenosti je beskrajan u ovom štivu. Kolonijalno ponašanje i ciljevi", komentirajući intervju sa Zovko.

Zovko je na ovu opasku reagirala ironično nazivajući Bajrovića "dečkom", a potom mu poslije niza malicioznih ocjena poručila da se negdje "okupa" (valjda u duhu one Milanovićeve "prvo sapun"?!).

Jedan korisnik društvene mreže X primijetio je da Zovko samo "priznaje ono s čime se mnogi u Sarajevu ne žele suočiti" -  Da Hrvatska ima protektorat nad BiH koji joj je dodijelile zapadne vlade i ključnu potporu manjinskih sarajevskih stranaka koje su dio "Trojke".

Predstavnici vlasti u Sarajevu zasad nisu reagirali na istupe Željane Zovko. Vjerovatno i neće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak