Oštra reakcija Bošnjaka dijaspore, traže javno izvinjenje Schmidta

19
Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija Bošnjaka dijaspore, traže javno izvinjenje Schmidta

Bošnjaci iz dijaspore, preživjele žrtve genocida, okupljeni u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji i Bošnjaci.Net, osudili su izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Traže javno izvinjenje i da se zvaničnici UN-a ograde od njegove izjave u kojoj je osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića uporedio sa prvim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Podsjećaju da je Schmidt gostujući na Face TV rekao "ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci da uče i donose vlastite odluke…".

Fijasko mladih Zmajeva: Sedmim porazom okončali kvalifikacije za EP

"Christian Schmidt mora znati da antifašista Alija Izetbegović još kao tinejdžer u toku Drugog svjetskog rata borio se protiv fašističke ideologije. Izetbegovićeva borba je posebno iskazana 1992 – 1995. kada je kao predsjednik države i vrhovni komandant časne Armije Republike BiH, branio Europu od dvije fašističke veliko-nacionalističke srpske i hrvatske ideologije koje je porazio... - kaže se, između ostalog, u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak