Oštra rasprava o ukidanju Suda i Tužiteljstva BiH

Radiosarajevo.ba
Oštra rasprava o ukidanju Suda i Tužiteljstva BiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH obustavljena je parlamentarna procedura za Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Naime, poslanici ni ovaj put nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, a u skladu s nedavno usvojenim izmjenama Poslovnika, ako dva puta ne bude prihvaćeno negativno mišljenju nadležne komisije, obustavlja se zakonodavna procedura. 

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH, zbog nedovoljne entitetske većine, negativan izvještaj Ustavnopravne komsije bit će upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Na današnjoj sjednici obustavljena je i zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Prijedlog ovog zakona je više puta dobio negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije, koje ni danas Dom nije podržao.

Prijedlog zaključka poslanice Azre Hadžiahmetović, kojim bi se zadužilo Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, kojim bi bila regulirana ova oblast, upućen je kolegiju na usaglašavanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak