Oštećenoj Latinskoj ćupriji potrebna nova obnova

Radiosarajevo.ba
Oštećenoj Latinskoj ćupriji potrebna nova obnova

 

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina potvrdio je danas da je kompletan pješački dio mosta Latinska ćuprija, nekadašnji Principov most, u vrlo kratkom periodu rapidno oštećen.

On navodi da je Zavodu poznata ta činjenica, a ocijenjeno je da je takva pojava uzrokovana ne vrstom kamena, već načinom na koji je on vađen.

Kamen od kojeg je rađena pješačka podloga na Latinskoj ćupriji vađen je u kamenolomu na Hreši, ali Buljina naglašava da je u to vrijeme kamen nepravilno vađen uz korištenje štapina. Danas se to radi specijaliziranom mehanizacijom.

"Iako se oštećenja na kamenu nisu mogla vidjeti u vrijeme kada je postavljan, kroz kratak vremenski period pokazalo se da je kamen takvim načinom vađenja u kamenolomu oštećen", kazao je Buljina za novinsku agenciju Fena.

Oštećenja su se pogoršala smjenjivanjem vremenskih uslova, ali i posipanjem soli tokom zime.   
 
Buljina podvlači da je za obnovu, odnosno postavljanje nove kamene podloge na ovom mostu potrebno oko 25.000 KM, ali da u budžetu Kantona Sarajevo ni ove godine nisu obezbijeđena sredstva za Zavod.

Most Latinska ćuprija kompletno je rekonstruiran 2005. godine, a obnova je koštala 570.500 KM.

Ovaj spomenik kulture i jedan od najstarijih sarajevskih mostova, izgrađen 1798. godine, naziv je dobio po obližnjoj latinskoj, odnosno dubrovačkoj trgovačkoj koloniji. Preko ulice, nasuprot mostu, 1914. godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak