Ostavka Radivojevića nije pravno valjana

Radiosarajevo.ba
Ostavka Radivojevića nije pravno valjana


Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je donio presudu po kojoj ostavka ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića, koju je njegova bivša stranka SDA kovertiranu podnijela predsjedniku FBiH Živku Budimiru, nije pravno valjana.

Više o ostavci Desnice Radivojevića čitajte OVDJE

Sud je utvrdio da ova ostavka "ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti FBiH". Također, utvrđeno je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministara u Vladi FBiH bez prethodnog prijedloga premijera.

Kako javlja Avaz, ovim je Sud predsjedniku FBiH naložio da preispita ostavku Desnice Radivojevića. Istovremeno je Ustavni sud ostavio mogućnost ministru koji smatra da mu je povrijeđeno pravo osporenom odlukom, podnošenje zahtjeva za rješavanje spora pred ovim sudom.

SDP je, po ovom pitanju, najavio i konferenciju za novinare, zakazanu danas u 12 sati. Prisutnima će se obratiti SDP-ov pravni tim - članica Predsjedništva stranke Lidija Korać i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, najavljeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak