Osobe sa invaliditetom nemaju podršku države

Radiosarajevo.ba
Osobe sa invaliditetom nemaju podršku države

Koordinacioni odbor (KOO) udruženja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo (KS) organizirao je danas prijem u povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, javlja Fena.

Moto obilježavanja 3. decembra ove godine je osnaživanje osoba s invaliditetom realizacijom Milenijskih ciljeva.

"Mi u BiH imamo puno razloga za ovakve aktivnosti kojima pokušavamo ubijediti nadležne da u periodu tranzicije osobe s invaliditetom trebaju veću podršku. Nažalost, ustavno uređenje BiH je takvo da nam onemogućava pronalazak jednog sugovornika koji bi bio nadležan za naše probleme već se politika mora voditi na svim nivoima", kazao je u izjavi za medije predsjednik KOO Fikret Zuko.

Ratificirati Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom

Zuko je dodao da država, u ovoj fazi, ne podržava rad udruženja osoba s invaliditetom na adekvatan način.

"Nova revizija i transformacija u socijalnom sektoru opet ide na štetu osoba s invaliditetom, a što je nama neprihvatljivo", istakao je on.

Udruženja će poduzeti aktivnosti koje će dovesti uskoro do ratifikacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te da se s medicinskog modela pređe na onaj socijalni, zasnovan na ljudskim pravima.

Prijem je okupio predstavnike političkog, kulturnog i javnog života i predstavnike medija koji, smatra Zuko, mogu višestruko pomoći u njihovoj borbi za ostvarivanje svih prava, prenijela je Fena.

Vezano: Pristupačnost internetu za osobe sa invaliditetom

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak