Osnovna plata sudija i tužitelja u BiH – 3,800 KM

Radiosarajevo.ba
Osnovna plata sudija i tužitelja u BiH – 3,800 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tijekom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće sudaca i tužitelja u BiH iznose 3.800,00, predsjednika Suda i glavnog tužitelja BiH 4.400,00, a šefova odsjeka 4.000,00 KM.

Osnovna plaća stručnog osoblja kreće se između 1.200,00 i 1.800,00 KM, a plaća direktora Tajništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH iznosi 3.800,00 KM.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak