Osniva se Fondacija za zapošljavanje demobilisanih boraca

Radiosarajevo.ba
Osniva se Fondacija za zapošljavanje demobilisanih boraca
S jednog od mnogobrojnih protesta boraca i dobitnika ratnih priznanja (Foto: radiosarajevo.ba)

Uzevši u obzir stanje obaveza prema uvjetima MMF-a za dobivanje kredita, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici ponovno razmatrala set zakona kojima se reguliraju prava demobilisanih boraca i dobitnika ratnih priznanja.

Zakon o dopunskim pravima

Naime, bez ozbiljnijeg smanjenja izdavanja sredstava za ove kategorije, Federacija BiH ušla bi u ozbiljnu fiskalnu i finansijsku krizu, jer je upravo ovo smanjenje jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada je tako danas razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Prethodno je obavljen niz konsultacija sa predstavnicima udruženja ovih kategorija i postignut je dogovor oko koeficijenata i usklađivanja s procentom inflacije, a razgovori o najspornijem dijelu – imovinskom/prihodovnom cenzusu – još uvijek nisu završeni.

To je opredijelilo Federalnu vladu da, uz ovaj set zakona, danas utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt zakona o dopunskim pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Njime je posebno regulirano pravo na pomoć u zapošljavanju pripadnika branilačkih populacija, koje je konkretizirano i danas donesenom Odlukom o osnivanju Fondacije za ove namjene.

Uz ranije donesen Program zapošljavanja, cijeni se da će ove mjere značajno doprinijeti zapošljavanju branilaca. Vlada će intenzivno nastaviti razgovore s braniocima, za što su posebnu spremnost danas iskazali premijer FBiH Mustafa Mujezinović i nadležni ministar Zahid Crnkić.

Fondacija za zapošljavanje branilačkih populacija

U cilju podsticanja, stimulisanja, posredovanja i pružanja stručne pomoći pri zapošljavanju pripadnika branilačkih populacija na teritoriji FBiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, Vlada Federacije BiH osniva Fondaciju za pomoć u zapošljavanju pripadnika branilačkih populacija, kaže se u Odluci koju je danas donijela Federalna vlada.

Fondacija ima svojstvo pravnog lica, kao i administrativnu, tehničku i finansijsku samostalnost.

Osnovni cilj Fondacije je pružanje pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju pripadnika branilačkih populacija kroz realizaciju Programa za zapošljavanje ove populacije koji je 2009. godine donijela Vlada FBiH u saradnji sa više branilačkih organizacija i udruga.

U tom cilju, Fondacija sarađuje sa Federalnim i kantonalnim zavodima za zapošljavanje, federalnim ministarstvima, posebno sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu politiku.

To podrazumijeva izradu i realizaciju projekata samozapošljavanja, pripremu i održavanje seminara za izradu projekata sticanja prvog zanimanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije i stručnog osposobljavanja u svrhu samozapošljavanja i zapošljavanja, kao i izradu i realizaciju projekata sticanja i polaganja majstorskih ispita u svrhu samozapošljavanja, manjih projekata samostalne poduzetničke djelatnosti, projekata održavanja postojećih i formiranje novih zadruga koje za cilj imaju razvoj proizvodnje i dr.

Sredstva za rad i ostvarivanje ciljeva Fondacije osigurat će se u Budžetu FBiH godišnjim programima Vlade u okviru transfera Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a dio sredstava iz kantonalnih i općinskih budžeta, Razvojne banke FBiH, Federalnog Zavoda za zapošljavanje, kao i donatorskih sredstava i zainteresovanih investitora. Početna sredstva za njen rad iznose milion KM.

Organ upravljanja Fondacijom je Upravni odbor, a Fondacijom rukovodi direktor, koje imenuje osnivač nakon javnog konkursa, na prijedlog Federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćeno je u četvrtak iz Vlade.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak