Oslo: Ekstradicija osumnjičenom za ratne zločine u Velikoj Kladuši?

Radiosarajevo.ba
Oslo: Ekstradicija osumnjičenom za ratne zločine u Velikoj Kladuši?

Muškarac osumnjičen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini suočen je sa ekstradicijom iz Norveške, javlja u utorak javni servis NKR, pozivajući se na apelacijski sud.

42-godišnji muškarac je osumnjičen za napad na civile u Velikoj Kladuši, u dva navrata 1994. godine, kazao je istražitelj norveške policije Espen Skjerven za NRK.

U dokumentima Kantonalnog suda iz Bihać navodi se da je osumnjičeni bio uključen u premlaćivanje 12 civila u mrtvačnici u Polju. Drugi slučaj je također uključivao premlaćivanje civila i prisilni rad.

Nakon apelacionog suda, konačnu odluku o izručenju donosi norveško Ministarstvo pravde.

Osumnjičeni, koji je u Norvešku stigao prije 12 godina, negira navode optužnice. U norveškom pritvoru je od aprila 2007., kada su vlasti BiH zatražile njegovo izručenje.

Odvjetnik osumnjičenog, Joar Berg Henjum, rekao je njegov klijent boji izručenja, jer "ne bi smio pozvati svjedoke koje želi i ne bi imao pošteno suđenje".

Norveška je 2005. godine uspostavila poseban odjel za procesuiranje međunarodnog kriminala, prenosi norveški javni servis NKR.
 
radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak