OSCE: Potrebno više truda u borbi protiv trgovine ljudima!

Radiosarajevo.ba
OSCE: Potrebno više truda u borbi protiv trgovine ljudima!

Specijalna predstavnica i koordinatorica OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima Maria Grazia Giammarinaro preporučila je danas vlastima Bosne i Hercegovine da ulože dodatne korake kako bi u potpunosti implementirali obaveze u oblasti borbe protiv trgovine ljudima koje proističu iz članstva u OSCE-u. 

Giammarinaro je preporučila da vlasti osiguraju finansijska sredstva za podršku Akcionom planu za borbu protiv trgovine ljudima, unaprijede mjere zaštite djece jačajući postojeće službe zaštite i smanje trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije sprečavajući ilegalno stupanje u radni odnos i vršeći monitoring nad privatnim agencijama za zapošljavanje. 

Izvještaj je rezultat posjete Specijalne predstavnice Bosni i Hercegovini u junu 2012., prilikom koje je  razgovarala s visokim vladinim zvaničnicima i predstavnicima nevladinih organizacija o situaciji u zemlji, s posebnim naglaskom na trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije i trgovinu djecom. 

"Drago mi je što su, nakon moje posjete i preporuka, usvojene konkretne mjere, posebno u pogledu usklađivanja zakonodavstva. To je osnovni uvjet kako bi bili osigurani efikasnija istraga i procesuiranje, kao i bolja zaštita žrtava", rekla je Giammarinaro. 

Usklađivanje podrazumijeva nedavne amandmane usvojene u Brčko distriktu, kao i u Republici Srpskoj, koji harmonizuju zakone s međunarodnim standardima, a slični koraci su poduzeti i u Federaciji BiH. 

Pred toga, postignut je i sporazum o podjeli nadležnosti između entitetskih i državnih vlasti kod procesuiranja slučajeva trgovine ljudima. 

Slučajevi koji imaju međunarodnu dimenziju će, kao rezultat toga, biti adresirani na državnom nivou, javlja Fena

BiH je također nedavno usvojila zakonska rješenja o zaštiti stranih državljana žrtava trgovine ljudima, saopćeno je iz OSCE-a. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak