OSCE osudio napad na novinarku u Crnoj Gori

Radiosarajevo.ba
OSCE osudio napad na novinarku u Crnoj Gori

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) odlučno je u četvrtak osudila napad izveden u srijedu navečer na novinarku podgoričkog dnevnog lista Vijesti Oliveru Lakić, izrazivši žaljenje zbog ponovljenog zastrašivanja.

Nepoznati napadač je napao Oliveru Lakić u prizemlju zgrade u kojoj živi u Podgorici. Ona je doživjela potres mozga i nalazi se u bolnici, saopćio je OSCE. 

„Ovaj napad nije izoliran slučaj. Redakcija Vijesti i novinarka Lakić dobivali su i ranije prijetnje zbog reportaže o nasadima duhana na Tari. Lakić je upozorena da je njena porodica u opasnosti ako ne odustane od te reportaže", navela je u saopćenju predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Prošlo ljeto su spaljena vozila koja su pripadala redakciji Vijesti, a jedna ekipa TV Vijesti je u tri navrata fizički napadnuta dok je bila na snimanju u Nikšiću, saopćila je ova organizacija sa sjedištem u Beču, a prenijela Fena.

„Zabrinjavajuće je što se napadi na novinare povećavaju u regiji OSCE-a", ocijenila je Mijatović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak