Osamnaest godina zatvora za zločine na Grbavici

Radiosarajevo.ba
Osamnaest godina zatvora za zločine na Grbavici


Saša Baričanin je definitivno osuđen na osamnaest (18) godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u julu 1992. godine na Grbavici, u Sarajevu.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu, te Baričaninovu žalbu ocijenilo kao neblagovremenu.

Prvostepenom presudom optuženi Saša Baričanin je oglašen krivim što je, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, potom Republike Srpske, usmjerenog protiv  nesrpskog stanovništva grada Sarajeva, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, stoji u presudi.

Prema presudi, Baričanin je 13. jula 1992.  zajedno s još jednom osobom, u naselju Grbavica u Sarajevu, došao u kuću u kojoj se nalazilo pet osoba, od kojih su troje odveli i ubili, dok je optuženi sam, silovao jednu osobu i "odveo je u ropstvo", te je dopustio jednoj neidentifikovanoj osobi da uđe u stan i da siluje jednu osobu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak