Osam godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Radiosarajevo.ba
Osam godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Na današnji dan, prije osam godina, poginuo je makedonski predsjednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći, a zajedno s njim stradali su i njegovi članovi kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Krishan Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz Ministarstva vanjskih poslova, pripadnici sigurnosti Boris Velinov i Ace Bozinovski te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju predsjednički avion (Beechcraft king air B200) srušio se kod Stoca u Istočnoj Hercegovini.

Prije nekoliko dana poznati makedonski advokat i zastupnik porodica žrtava Ignat Pančevski iznio je tvrdnju da je avion u kojem je 2004. poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski oboren projektilom iz drugog aviona.

Trajkovski i saradnici brutalno likvidirani

Godišnjica smrti makedonskog predsjednika i svih stradalih u ovoj nesreći danas je obilježena polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara.

Vijence ispred spomen obilježja položila su izaslanstva Republike Makedonije, Ministarstva obrane BiH, Grada Mostara, diplomatskog kora u BiH, makedonske udruge Vardar Mostar i udruge Makedonaca iz Trebinja, te brat pokojnog makedonskom predsjednika.

U prigodnom obraćanju, ministar odbrane Republike Makedonije Fatmir Besini istaknuo je kako djela Borisa Trajkovskog nikad neće biti zaboravljena, te da je Makedonija izgubila promotora mira i ljudskih vrijednosti.

"Predsjednik Trajkovski bio je osoba koja se bezerzervno i nesebično posvetila svojoj domovini Makedoniji. Bio je pravi narodni čovjek i njegov rad je uvijek bio u duhu razvoja regionalne i međunarodne suradnje. Predsjednik Trajkovski je vjerovao da svi makedonski građani bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnosti mogu živjeti zajedno u harmoniji. On je također bio čovjek s obiteljskim vrijednostima, te čovjek koji je hrabro i strpljivo gradio mostove tijekom sukoba na Balkanu", kazao je Besini.

Inače, prije odlaska na Matića brdo, makedonsko izaslanstvo primio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem.

Boris (Kiril) Trajkovski rođen 25. juna 1956. godine bio je makedonski političar i predsjednik Makedonije od 1999. do svoje smrti. Rođen je u metodističkoj porodici. Završio je Pravni fakultet u Skoplju, godine 1980., a nakon toga specijalizira u SAD-u. Do 1997. vrši dužnost vođe pravne službe preduzeća Sloboda u Skoplju. Jednu godinu je šef kabineta skopskog gradonačelnika, a do 21. decembra 1998. zamjenik ministra vanjskih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak