Organizirati regionalnu konferenciju o BiH

Radiosarajevo.ba
Organizirati regionalnu konferenciju o BiH


U Hrvatskoj još uvijek nisu održani izbori, ali gotovo svi su uvjereni da će vlast osvojiti Kukuriku kolacija, koju predvodi SDP. Dosada vladajući HDZ grca u kriminalnim aferama, pa je sasvim izvjesno da neće moći osvojiti veliki broj glasova.

Sa promjenom vlasti u Hrvatskoj, mnogi očekuju i promjenu odnosa ove susjedne države prema pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koje je naročito reaktualizirano nakon što su stranke Platforme u Federaciji BiH formirale vlast bez dva HDZ-a, stranaka koje su osvojile najviše hrvatskih glasova.

„Hrvatska već gotovo čitavo desetljeće nema pravu i sustavnu politiku prema BiH. Jedna od prvih stvari koje će nova Vlada, pobijedi li Kukuriku koalicija, napraviti je predložiti organiziranje regionalne konferencije o BiH na kojoj će svi relevantni faktori raspravljati o tome što je potrebno učiniti da bi BiH konačno počela funkcionirati kao država“, kaže u intervjuu za Večernji list Vesna Pusić, liderka HNS-a, stranke članice Kukuriku koalicije.

Pusić smatra da se ne smije više manipulirati pitanjem i pozicijom Hrvata u BiH u dnevnopolitičke svrhe, jer takav je odnos dosada donio mnogo štete.

„Hrvati su danas najugroženiji u Bosni i Hercegovini. Ne mislim ovdje na ekonomsku ugroženost nego na stvarni politički utjecaj. Jednim dijelom to je i rezultat politike HDZ-a prema BiH u 90-im godinama, a onda i rezultat mnogih drugih politika i tragedija koje su se ondje dogodile. HDZ je na najgori mogući način iskoristio Hrvate u BiH, a onda ih ostavio na cjedilu. U sadašnjoj situaciji i institucionalnom ustroju BiH, Hrvate apsolutno mora zastupati predstavnik kojeg su sami izabrali. Sve dok se u Predsjedništvo BiH biraju predstavnici naroda, ne može se dogoditi da jedan od tri naroda tamo nema svog predstavnika kojeg su izabrali pripadnici tog naroda“, stav je jedne od vodećih političarki koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak