Optužnice za zločine u kasarni Viktor Bubanj

Radiosarajevo.ba
Optužnice za zločine u kasarni Viktor Bubanj

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina nad srpskim civilima 1992. godine u prostorijama bivše kasarne “Viktor Bubanj” i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu.

Optužnica protiv Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića zvanog Daidža i Iulian-Nicolaea Vintile proslijeđena je u Sud BiH na potvrđivanje, javio je Justice Report.

Muderizović je, kako se navodi u nepotvrđenoj optužnici, bio zamjenik upravnika na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović je bio komandir straže u oba zatvora, dok je osumnjičeni Iulian-Nicolae Vintila bio stražar u kasarni.

Njih trojica, prema optužnici, terete se da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu od maja 1992. do kraja novembra iste godine, a čiji je cilj bilo zarobljavanje civila srpske nacionalnosti iz Sarajeva i njihovo držanje u nehumanim uslovima u kasarni “Viktor Bubanj”.

U optužnici se dalje navodi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja, tako što su civile prihvatali i protivzakonito zatvarali.

“Civili su bili podvrgnuti namjernom mučenju i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt 18 zatvorenika”, stoji u optužnici.

U bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” bilo je zarobljeno najmanje 200 osoba kojima nije bio saopćen razlog zatočenja, navedeno je u optužnici.

Muderizović i Avdović su uhapšeni u oktobru ove godine, od kada se nalaze u pritvoru. Vintila, koji je rođen u Rumuniji, nastanjen je u Sarajevu i ima državljanstvo BiH, a brani se sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak