Optužnica protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima kod Ilijaša

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima kod Ilijaša
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod ilijaša, 1992. godine.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1. HADŽIĆ DŽEMALA, rođenog 1954. godine u Kaknju,
2. TURUDIĆ TEUFIKA zv. “Tufo”, rođenog 1960. godine u Kaknju
3. SMOLO DŽEMALA zv. “Haga”, rođenog 1963. godine u Kaknju,
4. SIKIRA SENADA, rođenog 1959. godine u Kaknju
5. SIKIRA BENJAMINA zv. “Benče”, rođenog 1969. godine u Kaknju,
6. SIKIRA HARISA zv. “Hare”, rođenog 01.07.1971.godine u Kaknju,
7. DURAK ENESA rođenog 1964. godine u Varešu
8. BEŠLIJA MIRSADA, rođenog 1964. godine u Ilijašu
9. BEŠLIJA NUSRETA, rođenog 1962. godine u Ilijašu,
10. BEŠLIJA MIRZETA, rođenog 1968. godine u Sarajevu,
11. SPAHIĆ HAMDIJE, rođenog 1960. godine u Ilijašu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubojstva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u mjesecu lipnju 1992. godine, počinjeno ubojstvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužiteljstvo BiH u navedenom predmetu provelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak