Optužnica A. Kasumoviću za šverc ljudima

Radiosarajevo.ba
Optužnica A. Kasumoviću za šverc ljudima

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Almira Kasumovića Šipe, rođenog 1980.u Travniku gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Almir Kasumović  30. septembra 2006. godine oko 17.45 sati preko graničnog prijelaza "Maljevac" između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, iz koristoljublja preveo preko državne granice više osoba koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak u Republiku Hrvatsku, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Kasumović je dan ranije dogovorio prijevoz šest osoba preko državne granice, po cijeni od 50 KM po osobi.

On je ove osobe prevezao u svom kombiju u Veliku Kladušu, gdje ih je dočekala njemu poznata osoba koja ih je uputila kako da prijeđu u Republiku Hrvatsku preko mjesta koje nije predviđeno za prelazak državne granice.

Nedaleko od mjesta na kojem su ove osobe nelegalno prešle državnu granicu i ušle u Republiku Hrvatsku, zaustavila ih je patrola hrvatske granične policije, tražila od njih putne isprave koje oni nisu imali, pa ih je privela u najbližu policijsku stanicu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak