Opšte i lokalne izbore zajedno održati ove godine

Radiosarajevo.ba
Opšte i lokalne izbore zajedno održati ove godine


Nakon što je sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem u Banjoj Luci prije četiri dana razgovarao o tome da se lokalni izbori u ovoj godini odgode i održe 2014, istovremeno kad i opšti, prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik u Mostaru je podržao drugačiji prijedlog.

Naime, Dodik i Dragan Čović (HDZBiH) su mišljenja da uz lokalne, ovogodišnje izbore treba održati i opšte, koji su se trebali održati 2014, objavljeno je danas u Oslobođenju.

Tihić i Dodik: Odgoditi lokalne izbore

Racionalnost istovremenog održavanja i lokalnih i opštih izbora je bila argument i na ovom, jučer (30. mart) održanom sastanku, Čović podržava da se praksa uvede već od ovog oktobra, a Dodik ga je podržao, pod uslovom da i ostali politički igrači pristanu.

Sagovornici su najavili da će dokraja aprila BiH postići dogovor oko implementacije strazburške presude u slučaju Sejdić-Finci; krajem četvrtog mjeseca treba se održati novi sastanak političke šestorke (SDA, SNSD, SDP, SDS, HDZBiH i HDZ1990) i to u Mostaru.

Dodik je pojasnio svoj stav po ovom pitanju:

„RS ostaje privržen stajalištu da se s prostora ovog entiteta neposredno bira član Predsjedništva - da se briše odrednica da je član iz RS-a Srbin i da se stavi samo da se bira jedan član. Time omogućavamo da se kandiduju svi koji to žele“, rekao je, između ostalog, lider SNSD-a.

Njegov je prijedlog da se u Federaciji BiH formiraju dvije izborne jedinice koje će omogućiti biranje dva člana Predsjedništva iz ovog entiteta. Dodik je pozvao 'bošnjačku elitu' da razmisle o ovom rješenju kao „stabilizirajućem faktoru za samu BiH“, objavilo je Oslobođenje u današnjem izdanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak