Oporezovati luksuznu robu

Radiosarajevo.ba
Oporezovati luksuznu robu

Ukoliko Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH podrži inicijativu Vlade Republike Srpske za umanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice biće potrebno izmijeniti Zakon o PDV-u, rekao je član Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH Boško Tomić.

Tomić podržava inicijativu koja dolazi iz RS za smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove i hranu za djecu, a za oporezivanje višom stopom luksuzne robe.

On je za "Fokus" rekao da u većini zemalja u svijetu postoje dvije vrste stopa za indirektno oporezivanje, te da bi takvu praksu trebalo uvesti i u BiH.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je da je Radna grupa Upravnog odbora UIO "u samom finišu izrade analize o efektima sniženja stope PDV na osnovne životne namirnice".

Upravni odbor UIO BiH trebalo bi da sveobuhvatnu analizu radne grupe razmatra na prvoj narednoj sjednici.

Inicijativa o smanjenju stope PDV na osnovne životne namirnice, na osnovu koje je UO UIO BiH formirao Radnu grupu, došla je prije nekoliko mjeseci od Vlade RS.

Vlada RS uputila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje diferencirane stope PDV-a, i to osam odsto za osnovne životne namirnice, kao i hranu za bebe i ortopedska pomagala, uz povećanje osnovne stope na 18 odsto, kako bi se nadoknadilo smanjenje indirektnih prihoda usljed uvođenja diferencirane stope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak