Općina će rušiti spomenik zbog riječi 'genocid'

Radiosarajevo.ba
Općina će rušiti spomenik zbog riječi 'genocid'

Medžlis Islamske zajednice Višegrad i Udruženje "Ćuprija" uputit će ove sedmice žalbu na odluku urbanističko-građevinske inspektorice Općine Višegrad Liljane Ćiković, kojim se nalaže uklanjanje  spomen-obilježja žrtvama genocida na lokalnom mezarju Stražište zbog nepostojanja potrebnih dozvola.
Spomen-obilježje žrtvama genocida, koje je sporno u Republici Srpskoj, predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra Stražište koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Višegrad

Žalba će, kako je objavila agencija Anadolija (AA), najvjerovatnije biti upućena u četvrtak, 21. juna.

U rješenju kojim se nalaže uklanjanje spomenika navodi se da je urbanističko-građevinski inspektor 7. juna izvršio inspekcijski nadzor i izašao na lice mjesta kod, navodno, bespravno postavljenog spomenika. Uvidom u službenu dokumentaciju "inspektor je utvrdio da za postavljanje spomenika nije pribavljena potrebna dokumentacija, a koja se odnosi na lokacijske uvjete". 

Tomislav Popović, načelnik Općine Višegrad potvrdio je za AA da će insistirati na uklanjanju spomenika.

'Dizati što manje prašine'
Na jednoj strani spomenika, otkrivenog 26. maja kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu"

"Znate kako, zakon se mora poštovati (...) to je jedino što mogu reći u ovom trenutku. Ja sam uvijek za to da se problem rješava mirnim putem i da se što manje diže prašine. Zbog  toga sam i organizirao sastanak sa Udruženjem "Ćuprija" koje je postavilo spomenik. Sporan je natpis na spomeniku, sporna je riječ "genocid". Nismo mogli naći neko rješenje, pa to dalje ide u okviru  zakona i zakonom propisanih procedura", izjavio je Popović.

Naglasio je on da "nema prostora za dizanje tenzija, jer to neće doprinijeti boljitku".

Bošnjački predstavnici i članovi udruženja iz Višegrada ranije su za AA potvrdili da neće biti dopušteno uklanjanje spomenika i da će biti iskorištene sve mogućnosti da se to ne dogodi. Ukazuju da je spomenik postavljen na vakufskoj zemlji kojom upravlja Islamska zajednica u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak