Opasni produžni kablovi na bh. tržištu

Radiosarajevo.ba
Opasni produžni kablovi na bh. tržištu


Tokom provedbe projekta nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu, na tržištu BiH identificirani su produžni kablovi nepoznatog proizvođača i tipa koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, javila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.
Prema rezultatima laboratorijske analize navedeni proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače i to:

-Rizik od strujnog udara, jer ne posjeduju vod za uzemljenje,

-Rizik od požara, jer je poprečni presjek provodnika deset puta manji od zahtijevanog za deklarisanu vrijednost opterećenja.

Produžni kablovi o kojima je riječ su bijele boje, dužine kabla tri metra, posjeduju tri ili četiri utičnice i prekidač, i upakirani su u prozirnu, plastičnu ambalažu sa plavo-žutom kartonskom etiketom. Nadležni inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH vrše povlačenje sa tržišta i uništavanje ovih proizvoda.

˝Ovom prilikom apelujemo na sve potrošače koji posjeduju navedene proizvode da prestanu s njihovim korištenjem, zbog navedenih ozbiljnih rizika. Također, skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju električne proizvode koji nemaju jasno deklarisane podatke o proizvođaču, uvozniku i tipu/modelu proizvoda, te da je niska cijena, koja odskače od cijenovnog ranga za te proizvode, najčešće pokazatelj da se radi o proizvodima loše kvalitete i loših sigurnosnih karakteristika koji vas prilikom korištenja mogu dovesti u opasnost˝, saopćeno je iz Agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak